RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Які овочі, фрукти і ягоди найкорисніші в липні: додайте їх у раціон

Влітку раціон багатьох людей переважно складається з овочів, фруктів та ягід, які мають неймовірну користь для здоров'я та допомагають легше переносити спеку. Експерти платформи про здорову їжу "Знаїмо" (спільний проект МОН, МОЗ та інших державних органів України, який є частиною реформи системи шкільного харчування) розповіли, на які продукти варто звернути увагу у липні та за можливості додати їх у своє щоденне меню.

"Овочі зараз можуть бути і самостійною стравою, і інгредієнтом, і гарніром. Їжте їх свіжими, додавайте в салати, готуйте на грилі, запікайте, тушкуйте - не обмежуйте свою фантазію. Не забувайте про зелень - вона зробить здорову їжу ще кориснішою. А соковиті ягоди і фрукти стануть самостійним десертом чи його компонентами", - рекомендують спеціалісти.

Фото: unsplash.com

Які овочі, фрукти і ягоди їсти в липні

  • Кабачки. Вони мають високий вміст вітамінів групи B, мінералів - кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк і антиоксидантів - лютеїн, каротин і зеаксантин, а в 100 г сирих кабачків міститься лише 20 ккал.
  • Броколі, в якій містяться вітаміни С і А, - це чудове доповнення до будь-якої білкової страви чи зернових. Проте є певні застереження щодо вживання продукту: тим, хто має підвищену кислотність шлунку або гострі захворювання шлунково-кишкового тракту, варто ставитися до нього з обережністю.
  • Аґрус. В 150 грамах аґрусу 46% денної норми вітаміну С, 7 грамів клітковини, вітаміни В5 і В6, а також мідь, марганець і калій.
  • Чорна смородина має високу концентрацію антоціанів, поліфенолів, антиоксидантів, вітаміну С та гамма-ліноленової кислоти. Ці корисні речовини виконують різноманітні важливі функції в організмі: антоціани відповідають за здоров’я серця, поліфеноли захищають клітини організму від негативного впливу зовнішніх факторів, вітамін С допомагає запобігати пошкодженню клітин та підтримує імунну систему, гамма-ліноленова кислота є структурним компонентом клітинних мембран.
  • Шовковиця містить вітаміни С, Е та К1, залізо, калій, рутин, антоціани. Також у ній багато клітковини, яка допомагає стабілізувати рівень цукру у крові.

Фото: unsplash.com

Також фахівці пояснюють, що овочі, фрукти та ягоди повинні складати 50% здорової тарілки, аби людина могла отримувати всі необхідні корисні речовини та калорії. За їх словами, щодня потрібно вживати здорові продукти з основних п’яти груп:

  • різноманітні та різнокольорові овочі, а також бобові
  • фрукти та ягоди
  • цільнозернові продукти (каші, хліб, макаронні вироби, пластівці), горіхи та насіння
  • нежирне м’ясо, птиця, яйця, риба, морепродукти
  • молоко, йогурт, сир, кисломолочні напої.

Підтримує здоров'я серця і красу шкіри: дізнайтесь детальніше про користь аґрусу.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я