Коли йдеться про правильне харчування та здоровий раціон, то багато хто схильний думати, що темний хліб - стовідсотково вдалий вибір. Однак чи справді всі темні сорти корисні? Дієтолог Тетяна Лакуста спільно з платформою доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" назвали міфи та факти про цей продукт.
За словами експертів, під темними сортами зазвичай мають на увазі цільнозерновий темний хліб, можливо навіть з висівками. Проте темний хліб теж буває різним, тому лише на колір орієнтуватися не варто.
Читайте також: Що корисно для печінки: дієтолог назвала 7 правил харчування.
"Деякі виробники, наприклад, додають у хліб барвники, щоб зробити його більш темним, та цукрові сиропи для підсилення смаку. Тому, передусім варто звертати увагу на тип помолу борошна та кількість доданих цукрів у складі", - зазначає дієтолог.
Експерти розповідають, що найбільш корисні грубі типи помолу - обдирне та обойне. Це борошно з цілого зерна, що містить багато мінералів, вітамінів та корисних мікроелементів. Перший, другий та вищий сорти відрізняються тим, що містять значно більше крохмалю і менше клітковини й мінералів.
Читайте також: Клітковина і білки: дієтолог назвала продукти, які краще їсти на сніданок.
Часто виробники додають у продукт яблучне пюре, солод, глюкозо-фруктозний сироп, через які темний хліб може мати високий глікемічний індекс, не менш ніж у випадку білих сортів. При виборі чорного хліба експерти радять орієнтуватися на правило: менше доданих цукрів - корисніше.
Найбільш корисним вважається хліб, який має менше компонентів у складі.
Раніше ми розповідали, скільки цукру споживати дітям і дорослим без шкоди здоров'ю.