RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Як харчуватися, щоб краще переносити спекотну погоду: поради лікаря

Початок серпня в Україні обіцяє бути екстремально спекотним, і багато людей дуже важко переносять таку погоду. Поліпшити самопочуття у спеку можна за допомогою правильного харчування та гідратації (питного режиму). Дієтолог та гастроентеролог Олег Швець, який є консультантом МОЗ України з громадського здоров'я, розповів, яким продуктам та напоям віддавати перевагу.

Фрукти, ягоди та овочі

"У фруктах, овочах та ягодах міститься максимальний відсоток рідини, - йдеться у публікації на сторінці МОЗ. - Вони легко перетравлюються, є джерелом поживних речовин, відновлюють водний баланс".

Читайте також: Чи потрібно пити 2 літри води на день: лікар дала відповідь.

Лікар порадив додати до раціону кавуни, огірки, томати, селеру, болгарський перець, шпинат, листя салату, капусту та інші темно-зелені листові овочі.

"Такі продукти не вимагають додаткової кулінарної обробки, тому на вас не впливатиме додаткова теплова енергія, яка поширюється у будинку під час приготування їжі", - зазначив він.

Фото: pexels.com

Рідина та напої

Найкраще джерело рідини в спеку - звичайна вода без солоного, кислого, лужного або гіркого смаку, а також напої без цукру, кофеїну, алкоголю та калорій. Тим, хто не займається спортом та не має важких фізичних навантажень, також не потрібні "спортивні" напої з додатковими електролітами: у них міститься багато цукру.

Пити слід тоді, коли відчуєте сухість у роті: чекати на сильну спрагу не можна. Орієнтуйтеся також на колір сечі: якщо вона надто темна, ви п'єте недостатньо води.

Читайте також: Що робити, коли у кімнаті спека, а кондиціонера немає: корисні лайфхаки на літо.

Коли звертатися до лікаря

Якщо в спеку виникає запаморочення, значно падає або піднімається тиск, частішає серцебиття, порушується зір, мовлення, чутливість або рух кінцівок, слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Раніше в МОЗ України розповіли, скільки має їхати "швидка" на виклик.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я