RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Чи дійсно існує метеозалежність: факти про чутливість до погоди

Кожен із нас чув про таке поняття, як метеозалежність – реакція організму на зміну погоди або магнітні бурі. Але чи дійсно вона існує, чи це поширений міф? Це з'ясувала платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" спільно з сімейним лікарем Дариною Дмитрієвською.

"Швидше за все, це суміш хибних уявлень, когнітивних упереджень та неправильного трактування інших факторів. Через незнання та/або недостатнє розуміння все це об’єднують під однією загальною назвою. А це, своєю чергою, може шкодити як системі охорони здоров’я, так і, власне, пацієнтам", - пояснили експерти.

Фото: Getty Images

Читайте також: Чи шкідливо сидіти зі схрещеними ногами: правда та міфи про популярну позу.

Симптоми "метеозалежності"

  • загальне нездужання;
  • головний біль;
  • біль в м'язах;
  • нудота;
  • сильна втома;
  • інші скарги.

Лікар наголошує, що ці ознаки характерні для безлічі різних станів. За поганим самопочуттям "на погоду" може ховатися наступне:

Прояви загострень хронічних захворювань, про які ви не знаєте

Це найпоширеніший варіант, який потребує підвищеної уваги. Сьогодні мало хто має звичку робити регулярні профілактичні огляди та визначати показники свого здоров'я. Тому гіпертонія, підвищений або знижений цукор у крові, дисбаланс гормонів, нестача певних вітамінів, інфекції, захворювання нервової системи та психічні розлади можуть довго розвиватися непомітно. І періодично виявлятися тими чи іншими загальними симптомами.

Реакція організму на несприятливі умови життя

Хронічне недосипання, яке так знайоме українцям у період війни, нестача фізичної активності або, навпаки, надмірне навантаження, тривале перебування на холоді чи спеці – все це фактори, на які тіло людини може реагувати проявами тих самих симптомів. Якщо ви періодично погано почуваєтеся, зверніть увагу не ці фактори і при можливості усуньте їх.

Стрес та когнітивні упередження

Знаючи про "бурі на Сонці", люди схильні пов'язувати будь-яке нездужання саме з цим фактором. Експерти нагадують, що сонячна активність, зміни погоди та інша динаміка відбуваються постійно. Проте через когнітивні викривлення деякі люди переконані, що біль у суглобах чи запаморочення мають космічне пояснення.

Коли погода справді впливає на самопочуття

У спекотні дні – погіршується самопочуття людей із гіпертонією та іншими хронічними хворобами.

Різкі зміни температури повітря та атмосферного тиску - можуть позначатися на загальному стані.

"У висновку можемо стверджувати, що тенденція до пояснення нездужання метеочинниками або не має сенсу, або впливає негативно, утримуючи нас від обстеження у лікаря/ки. Тому не варто зважати на поради знайомих із “народної медицини”, а якомога швидше звернутися до сімейного/ї лікаря/ки, аби з’ясувати причини поганого самопочуття саме у вашому випадку", - резюмували експерти.

Фото: berezhy-sebe.com

Дізнайтеся також, чи псують макарони фігуру: дієтолог розвінчала популярний міф.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я