RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Чи шкідливо сидіти зі схрещеними ногами: правда і міфи про популярну позу

На противагу корисним звичкам є ті, які можуть мати не надто позитивний вплив на організм. Експерти Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" розповіли, чи шкідливо сидіти зі схрещеними ногами, а також пояснили правду і міфи про цю популярну позу. Відповідна публікація з'явилася в Telegram-каналі ресурсу.

Фото: unsplash.com

Основними факторами ризику варикозного розширення вен є такі:

  • малорухомий спосіб життя - ви тривалий час сидите або стоїте протягом дня;
  • генетична схильність;
  • надмірна вага та діабет;
  • гормональні зміни, як-от під час вагітності.

"Варикоз може розвинутись, коли людина тривалий час не змінює положення, як-от сидить чи стоїть. І схрещені при цьому ноги чи ні - не грає суттєвої ролі", - йдеться в джерелі.

Читайте також: Чому вранці набрякає обличчя і що з цим робити: поради спеціалістів.

Звідки з’явився цей міф

Причина може ховатися у тому, що коли людина схрещує ноги вище колін, це може незначно позначитися на тиску. Зокрема, саме через це при вимірюванні тиску лікар просить сидіти прямо з рівними ногами. Короткочасна зміна тиску через неправильне положення може "замилити" реальні цифри. Однак в довгостроковій перспективі це ніяк не впливає на здоров’я.

На що тоді може вплинути звичка схрещувати ноги

"На що справді може вплинути звичка схрещувати ноги, так це на поставу. Якщо довгий час (понад три години) сидіти у такій позиції, корпус тіла буде нахилятися вперед, а плечі заокруглюватись. Це з часом може призвести до дискомфорту в тілі та болях у спині й суглобах", - пояснюють фахівці.

Фото: t.me/berezhy_sebe

Експерти наголошують, що якщо людині комфортно сидіти, схрестивши ноги, в цьому немає нічого страшного. При цьому вони радять пам'ятати: малорухомий спосіб життя має багато неприємних наслідків: "Якщо ви не маєте можливості приділяти час повноцінній фізичній активності, спробуйте інтегрувати в свої будні короткі руханки щопівгодини. Ранкові та вечірні прогулянки також можуть стати не тільки корисною, а й приємною звичкою".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: звички