RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Експерти назвали п'ять корисних звичок, які зміцнюють здоров'я та покращують настрій

На перший погляд може здатися, що повномасштабна війна – не час для турботи про себе. Проте насправді немає більш підходящого періоду, щоб приділити увагу своєму здоров’ю та самопочуттю, адже корисні звички допоможуть легше впоратися зі стресом. Про які саме регулярні дії йдеться та чому вони є важливими, розповіли експерти із МОЗ. Відповідна публікація з'явилася на сайті відомства.

Фото: unsplash.com

Активний спосіб життя

Часто можна почути рекомендацію робити щонайменше 10 000 кроків на день. Якщо ціль у 10 000 кроків може бути важко досяжною для вас, йдіть до неї поетапно. Наприклад, якщо ви робите 3 000 кроків на день (базова кількість), щодня поступово додавайте до своєї активності ще 500–1000–2000 кроків.

Крім необхідної кількості кроків, не забквайте про фізичні навантаження. ВООЗ рекомендує мати принаймні 150 хвилин помірної активності щотижня (приблизно 30 хвилин на день, 5 днів на тиждень).

Достатня кількість води

"Необхідно надавати перевагу чистій воді без підсолоджувачів чи цукру і споживати близько двох літрів на добу. Якщо вам хочеться урізноманітнити напій, додайте у воду жменю ягід, кілька шматочків лимона, огірок або м’яту, - пояснюють фахівці. - Звичка формуватиметься легше, якщо засоби її формування будуть у вас під рукою – тримайте пляшку води поряд або на видноті, щоби ви завжди могли зробити ковток".

Читайте також: Які продукти допоможуть краще впоратися зі стресом під час війни.

Здорове харчування

Експерти із ВООЗ рекомендують вживати не менше п’яти порцій фруктів і овочів (еквівалент 400 г) на день: "Спробуйте з’їдати яблуко замість перекусу. Пам’ятайте, що «здорова» тарілка має на 50% складатися з овочів (крім картоплі), тож намагайтеся поступово впровадити це правило і в своє життя".

Ще одна порада: спробуйте щовечора виділяти 15 хвилин, щоби продумати раціон на наступний день і підготувати відповідні продукти. Коли настане час обіду, ви зробите вибір на користь корисної їжі, а не вхопите перше, що побачите в холодильнику.

Фото: unsplash.com

Сон

Ось кілька корисних порад, які можуть допомогти:

  • не беріть до ліжка телефон – краще прочитайте кілька сторінок цікавої книги.
  • Щільно закрийте вікна, щоби спати в темряві, прийміть душ для розслаблення.
  • Спробуйте наступного тижня лягати на 15-30 хвилин раніше ніж зазвичай – це вже буде маленьким кроком до здоров’я.

Спеціалісти наголошують, що брак сну провокує переїдання упродовж дня і може впливати на продуктивність праці, тож працюйте над налагодженням комфортного для вас режиму відпочинку.

Психічне здоров'я

Рекомендації від фахівців:

  • Обмежте перебування у соцмережах – це значно покращить ваше самопочуття.
  • Опануйте навички самодопомоги під час стресу, щоби допомагати собі та своїм близьким.
  • Спробуйте щодня писати кілька сторінок у щоденнику – це допоможе вам у самопізнанні і аналізі того, що робить вас щасливим чи нещасним. Якщо це поки важко – запишіть 10 причин, чому ви сьогодні молодець або за що ви вдячні дню, що минає.
  • Якщо відчуваєте, що не можете впоратися з тривожністю й стресом – зверніться по допомогу до спеціалістів.

Раніше терапевт розповіла, як стати здоровішим без ліків. Експертка дала 6 порад для підвищення імунітету.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я