RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Обов'язково сядьте з прямою спиною: як правильно вимірювати артеріальний тиск

Високий кров'яний тиск може бути небезпечним через крововилив у життєво важливі органи, включаючи серце, нирки та мозок. Тому важливо стежити за артеріальним тиском та вживати заходів щодо його контролю. Один із способів – вимірювати тиск вдома за допомогою тонометра. Раніше ми розповідали, як вибрати тонометр, а тепер поділимося правилами вимірювання АТ, які на своїй сторінці у Facebook опублікував лікар Олег Швець.

Читайте також: Гречана каша і не тільки: які продукти корисно вживати людям з підвищеним тиском.

Як правильно міряти тиск тонометром

Фото: pixabay.com

Щоб отримати найточніші показники АТ, лікар рекомендує дотримуватися таких правил:

  1. Переконайтеся, що манжета тонометра підходить вам за розміром. Вони бувають різних розмірів, у тому числі педіатричні, для дуже маленьких рук. Коли манжета спущена, між нею та рукою може зручно поміститися палець.
  2. Уникайте куріння, вживання алкоголю або фізичних вправ за 30 хвилин до вимірювання артеріального тиску.
  3. Обов’язково сядьте з прямою спиною, а ступні поставте на підлогу. Ноги не повинні бути схрещеними.
  4. Вимірюйте артеріальний тиск у різний час дня та точно записуйте час кожного вимірювання.
  5. Відпочиньте 3-5 хвилин перед вимірюванням артеріального тиску та кілька додаткових хвилин, якщо ви нещодавно були дуже активними.
  6. Щоразу знімайте показання принаймні двічі, щоб переконатися, що вони правильні. Показання повинні відрізнятися лише в межах кількох міліметрів ртутного стовпчика.
  7. Вимірюйте артеріальний тиск у різний час протягом дня протягом певного періоду часу, щоб отримати найточніші показання та діапазони.
  8. Принесіть домашній тонометр до лікаря принаймні раз на рік, щоб перевірити його та переконатися, що він працює правильно.

Олег Швець рекомендує завести блокнот, де можна записувати показники артеріального тиску. Також існують програми, які допоможуть відстежувати показники АТ, зокрема визначення закономірностей. Цю інформацію може використовувати лікар, щоб визначити, чи потрібні препарати для зниження тиску.

Читайте також: Чому підвищується тиск і як знизити ризик гіпертонії: поради лікаря.

Який діапазон вважається здоровим

Нормальним вважається показник, який є нижчим за 120/80 мм рт ст. Особистий артеріальний тиск залежить від статі, віку, ваги, ліків, які ви приймаєте, будь-яких наявних захворювань.

Якщо у вас артеріальний тиск 120/80 мм рт. або вище, зачекайте близько п'яти хвилин і повторіть вимірювання. Якщо показник не зміниться, зверніться до лікаря, щоб виключити гіпертензію.

Для здорових дорослих людей існують певні діапазони АТ:

  • оптимальний: 120/ менше 80;
  • нормальний 120-129/менше 85;
  • високий кров'яний тиск 1 ступеня (гіпертензія) 130-139/85-89;
  • високий кров'яний тиск 2 ступеня (гіпертензія) 140 або вище/90 або вище;
  • гіпертонічний криз вище 180/ вище 120, необхідно терміново викликати швидку.

"Визначаючи, до якої категорії ви належите, важливо пам’ятати, що систолічний і діастолічний показники мають бути в межах норми, щоб артеріальний тиск вважався нормальним. Якщо одне число потрапляє в іншу категорію, ваш артеріальний тиск вважається відповідним до цієї категорії. Наприклад, якщо артеріальний тиск становить 115/92, він вважається високим артеріальним тиском 2 ступеню", - наголошує лікар.

Фото: pixabay.com

Раніше кардіолог дала пораду, що не потрібно робити при гіпертонічних кризах.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я