RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Продукт довгожителів: дієтолог розповіла про користь сала

Корисними для здоров’я є не тільки каші, але й такий популярний продукт як сало. Детальніше про його користь та правильне вживання розповіла дієтолог Оксана Скиталінська.

"Сало - продукт довгожителів. Ми багато разів чули, що Середземноморська дієта - одна із найздоровіших. Такою її роблять високий вміст корисних жирів (40-50% від всіх денних калорій), основу яких складає оливкова олія. Корисні властивості оливкової цього продукту зумовлені, переважно, олеїновою жирною кислотою, яка має протизапальні властивості. А сало містить до 45% олеїнової кислоти", - пояснює експертка на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Що корисно для печінки: дієтолог назвала 7 правил харчування.

Фото: unsplash.com

Потрапляючи в 12-палу кишку, сало сприяє утворенню жовчі (має холеретичні властивості) і корисне при гіпотонії жовчного міхура. Також фахівець зазначає, що цей продукт має жовчогінну дію (холекінетичні властивості) та корисне для печінки (допомагає очищати її клітини від застою жовчі).

Інші переваги та корисні властивості сала

  • Сало дає відчуття тривалого насичення.
  • В салі, так само як і в оливковій олії, дуже мало "запальної" лінолевої кислоти - її багато в рослинних оліях, які швидко окислюються (соняшниковій, виноградних кісточок, маковій, кукурудзяній, грецького горіха та ін).
  • В салі міститься арахідонова кислота, яка входить до складу клітинних мембран і необхідна для роботи ферментів серцевого м'яза.
  • Цей продукт виводить радіонукліди.

Тим не менше, Скиталінська радить вживати цей продукт правильно, без надміру. "Жир в раціоні мусить бути, але без надмірностей. Бо занадто багато жиру може погано вплинути на роботу підшлункової залози та спровокувати вихід камінців із жовчного міхура при жовчнокам'яній хворобі", - розповідає дієтолог.

Читайте на тему: Що їсти та пити в спеку, а яких продуктів варто уникати: поради лікаря.

Спеціалістка рекомендує вживати сало "як ліки, для виявлення всіх корисних властивостей", що означає третину або півсірникової коробочки за один раз. "Можна з борщем, шматочком грубозмеленого хліба та часничком - це одне з найкращих і найздоровіших поєднань", - резюмує вона.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я