RU  UA

Вівторок, 3 грудня
  • НБУ:USD 41.30
  • НБУ:EUR 43.35
НБУ:USD  41.30
Здоров'я

Гречка нормалізує холестерин, а пшоно усуває набряки: чим корисні каші для здоров'я

Коли йдеться про корисні сніданки, багато людей одразу уявляють вівсяну чи іншу кашу з додаванням різних компонентів. Чи справді каші такі корисні для здоров'я та як підвищити їхню поживну цінність, розповіла дієтолог Оксана Скиталінська. Відповідна публікація з'явилася на її сторінці у Facebook.

Фото: unsplash.com

Читайте також: Вживайте охолодженою: дієтолог порадила корисну страву для спекотної погоди.

Чим корисні каші для здоров'я?

  • Вівсяна: містить крохмаль, лецитин, холін; нормалізує обмін холестерину.
  • Гречана: як і вівсяна, нормалізує рівень холестерину.
  • Кукурудзяна: гальмує процеси бродіння та гниття в кишечнику, корисна при дисбіозах.
  • Пшоно: має сечогінну дію, корисна при набряках.
  • Перлова: прискорює перистальтику кишечника, корисна при закрепах.
  • Рисова (нешліфована, коричнева, чорна): джерело поліфенолів.
  • Рисова (шліфована,біла): сповільнює моторику кишечника, підходить тим, у кого є запальні процеси кишечника, схильність до проносів. Швидко підвищує глюкозу в крові.

Читайте на тему: Експерт назвав плюси і мінуси палеодієти: чи дійсно вона допомагає схуднути.

Проте через обробку продукту сучасними технологіями та шліфування каші втрачають багато користі, і експертка пояснила, які прості кроки допоможуть підвищити їхню поживну цінність:

  • Додавайте до каш висівки (пшеничні, вівсяні та ін). Скиталінська радить їх додавати у процесі замочування і приготування.
  • Ложка горіхів, насіння (льону, коноплі, гарбуза) додасть каші енергію та зробить більш поживною. Додавши ці компоненти, ви отримаєте протизапальні олії, ще додатково клітковини і сповільните прихід глюкози в кров.
  • Півсклянки ягід, можна пюре також повернуть кашам їхню поживну цінність. Чорноплідна горобина, чорниця, ожина та інші - це концентрат антоціанів (поліфенолів) і вітаміну С.
  • Навіть столова ложка ягідного пюре додасть каші потужного протизапального ефекту.
  • Можна додати зародки пшениці, паростки пшениці та інших рослин.

Фото: unsplash.com

"Найкраще приготувати кашу, попередньо промивши, запарити, - резюмує фахівець. - Деякі каші потребують додаткового варіння, інші готові після запарювання. Каші дають енергію, довго "тримають".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я