Коли йдеться про корисні сніданки, багато людей одразу уявляють вівсяну чи іншу кашу з додаванням різних компонентів. Чи справді каші такі корисні для здоров'я та як підвищити їхню поживну цінність, розповіла дієтолог Оксана Скиталінська. Відповідна публікація з'явилася на її сторінці у Facebook.
Читайте також: Вживайте охолодженою: дієтолог порадила корисну страву для спекотної погоди.
Чим корисні каші для здоров'я?
- Вівсяна: містить крохмаль, лецитин, холін; нормалізує обмін холестерину.
- Гречана: як і вівсяна, нормалізує рівень холестерину.
- Кукурудзяна: гальмує процеси бродіння та гниття в кишечнику, корисна при дисбіозах.
- Пшоно: має сечогінну дію, корисна при набряках.
- Перлова: прискорює перистальтику кишечника, корисна при закрепах.
- Рисова (нешліфована, коричнева, чорна): джерело поліфенолів.
- Рисова (шліфована,біла): сповільнює моторику кишечника, підходить тим, у кого є запальні процеси кишечника, схильність до проносів. Швидко підвищує глюкозу в крові.
Читайте на тему: Експерт назвав плюси і мінуси палеодієти: чи дійсно вона допомагає схуднути.
Проте через обробку продукту сучасними технологіями та шліфування каші втрачають багато користі, і експертка пояснила, які прості кроки допоможуть підвищити їхню поживну цінність:
- Додавайте до каш висівки (пшеничні, вівсяні та ін). Скиталінська радить їх додавати у процесі замочування і приготування.
- Ложка горіхів, насіння (льону, коноплі, гарбуза) додасть каші енергію та зробить більш поживною. Додавши ці компоненти, ви отримаєте протизапальні олії, ще додатково клітковини і сповільните прихід глюкози в кров.
- Півсклянки ягід, можна пюре також повернуть кашам їхню поживну цінність. Чорноплідна горобина, чорниця, ожина та інші - це концентрат антоціанів (поліфенолів) і вітаміну С.
- Навіть столова ложка ягідного пюре додасть каші потужного протизапального ефекту.
- Можна додати зародки пшениці, паростки пшениці та інших рослин.
"Найкраще приготувати кашу, попередньо промивши, запарити, - резюмує фахівець. - Деякі каші потребують додаткового варіння, інші готові після запарювання. Каші дають енергію, довго "тримають".
- Живить мозок, нормалізує тиск і захищає очі: чому корисно їсти шпинат.