RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Печінці шкодить не тільки алкоголь: дієтолог назвала продукти, від яких варто відмовитися

Серед великої кількості різноманітних продуктів є ті, які шкодять нашій печінці. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська раніше назвала корисну для цього важливого органу їжу, а тепер розповіла, від чого краще відмовитись.

"Нашій печінці потрібен якісний "будівельний матеріал", щоб вона могла виробляти різноманітні ферменти та різні білки, щоб повноцінно виконувала функцію детоксикації та підтримувала нормальний обмін речовин, щоб захищала від атеросклерозу та багатьох інших хвороб", - пояснює експертка на своїй сторінці на Facebook.

Фото: Getty Images

Які продукти шкідливі для печінки

  • Токсично на печінку діє алкоголь.
  • Фруктоза спричинює ожиріння печінки та атеросклероз. В першу чергу йдеться про додану фруктозу - в солодких напоях, солодощах. Дуже шкідливі для печінки "солодощі для діабетиків" та солодощі на фруктозі.
  • Смажена їжа спричинює ушкодження/окислення мембран клітин печінки (гепатоцитів) вільними радикалами.
  • Зловживання парацетамолом також токсичне для печінки (відомі "парацетамольні гепатити"), хоча інші нестероїдні протизапальні ліки також можуть мати гепатотоксичний ефект.

Читайте на тему: Топ-10 продуктів, якими можна "заїдати" стрес: корисний список для нервової системи.

Які компоненти корисні для печінки і чому

Білок. Дефіцит білка чи неповноцінний білок сприяє накопиченню жиру в клітинах печінки (жирова дистрофія), атрофії клітин печінки, руйнуванням мітохондрій. Також дефіцит білка сповільнює утворенню жовчі, сприяє збільшенню синтезу холестерину та густоти жовчі, що підвищує ризик утворення каміння в жовчному міхурі.

Повільні вуглеводи, тобто рослинні продукти, багаті клітковиною - овочі, зелені листя, ягоди, гриби, каші, в яких багато клітковини.

Жири. "Якщо вам хтось підказав "дієту", де немає жиру, то це погано: тим самим різко знижуєте рівень потужного антиоксиданта - цитохрома Р450 та активність ферментів детоксикації, - пише спеціалістка. - Не зловживайте рослинними оліями та жирами "без холестерину" - надмір рідких ненасичених жирів робить мембрани клітин легкопроникними для вірусів".

Фото: Getty Images

Рослинні антиоксиданти - ягоди чорниці, чорної смородини, малини, цибулі, часнику, а також чашка зеленого чаю, морська капуста, фрукти та овочі.

Вода. Багато теплої води протягом дня, можна із соком лимона.

Кава: 1-2 чашки, краще чорної. Скиталінська каже, що цей напій захищає печінку від запалень і відкладення жиру.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я