RU  UA

Четвер, 21 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Здоров'я

Як харчуватися при дефіциті заліза: лікар назвала необхідні продукти

Залізо є незамінним для організму мікроелементом. Нам важливо отримувати його з продуктами харчування, адже дефіцит заліза може негативно позначитися на здоров'ї. Лікар-гастроентеролог із Києва Євгенія Белінська розповіла, в яких продуктах багато цього мікроелемента і як підняти гемоглобін за допомогою певної їжі.

Лікар-гастроентеролог Євгенія БелінськаФото: instagram.com/dr.belinska

"Усіх пацієнтів, які мають дефіцит заліза хвилює питання: "а чи можна підняти ферритин або гемоглобін харчуванням?". Теоретично - так, але враховуючи, що засвоєння із ШКТ лише близько 20%, то досить повільними темпами. Тому перевага надається пероральним препаратам заліза, але харчування 100% допоможе досягнути результату швидше та зберегти його. Далі поговоримо про особливості харчування при залізодефіциті", - пояснює експертка у Instagram.

Джерела заліза

Тваринного походження:

  • яловича та куряча печінка
  • язик
  • мідії
  • устриці
  • яловичина

  • сардини

Рослинного походження:

  • бобові
  • тофу
  • курага
  • гарбузове насіння
  • буряк

"Уточнення: гемове залізо міститься у продуктах тваринного походження як частина гемоглобіну та міоглобіну, а от у продуктах рослинного походження - негемове залізо, яке представлено неорганічними солями. Найбільша біодоступність у гемового заліза, тобто воно всмоктується краще", - наголошує фахівець.

Зменшують всмоктування заліза:

  • зернові каші, пшениця, кукурудза, соя, яйця (фосфати, фітати)
  • шпинат, щавель, чорниця (щавелева кислота та оксалати)
  • міцний чай чи кава (поліфеноли, танін, кофеїн)
  • молоко та молочні продукти (солі кальцію утворюють із залізом нерозчинні комплекси і "виводять" його із організму)
  • препарати кальцію, антацидні засоби, інгібітори протонової помпи, H2-гістаміноблокатори, тетрациклін варто приймати з інтервалом у 2 години з препаратами заліза.

Лікарка пояснює, що з вищеперахованими продуктами не варто поєднувати ні таблетовані препарати заліза, ні продукти, які є джерелом заліза, а що стосується наступних - навпаки.

Фото: unsplash.com

Підвищує всмоктування заліза:

  • лимонна, аскорбінова, янтарна, піровиноградна кислоти (томати, цвітна капуста, болгарський перець, полуниця, яблука, ківі, лимони, апельсини)
  • деякі амінокислоти (лізин, цистеїн, гістидин, метіонін). Тобто потрібно вживати білкову їжу для найкращого всмоктування
  • продукти, які містять фолієву кислоту (петрушка, курага).

"Якщо у вас дефіцит заліза, то дотримання цих правил при вживанні їжі та залізоімісних препаратів дозволить швидше вирішити проблему", - резюмує спеціалістка.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я