Аномальна спека в Україні потребує перегляду та, можливо, зміни звичного раціону харчування - задля того, аби мати можливість легше переносити високі літні температури. Про харчування у спекотну погоду, а особливо одну корисну страву, яку варто вживати охолодженою, розповіла дієтолог Оксана Скиталінська. Відповідна публікація з'явилася на її сторінці у Facebook.
Читайте також: Чи корисний темний хліб: дієтолог розвінчала популярний міф.
Що корисно їсти/пити влітку під час спеки?
- Печена картопля - найбагатше джерело калію. "Вживайте охолодженою до кімнатної температури, тоді не наберете вагу і підгодуєте бактерії в кишечнику корисним крохмалем (саме він робить охолоджену печену картоплю цупкою і ґлевкою), - зазначає експертка. - Якщо додасте квашений огірок, отримаєте порцію натрію і лактобактерій".
- Висока температура для організму - це стрес, який потребує більше антиоксидантів, вітаміну С, тому, за словами Скиталінської, ягоди і зелень є найкращими продуктами у такому разі.
- Кава також багата антиоксидантами, покращує роботу печінки, мозку, але стимулює сечовиділення, тому фахівець радить запивати напій водою. "Можна ледь підсолити і підкислити соком лимона, або випити солоної мінеральної води", - каже дієтолог.
Читайте на тему: Спека в Україні: коли не варто перебувати на сонці і як захиститися від перегріву.
"Якщо узагальнювати, влітку ми потіємо, з потом втрачаємо електроліти - калій, магній, кальцій та інші, які необхідні для наших мʼязів, мозку і периферійної нервової системи, серця, судин; для отримання енергії з білків, жирів, вуглеводів і для величезної кількості інших біохімічних процесів", - підсумовує спеціалістка.
- Живить мозок, нормалізує тиск і захищає очі: чому корисно їсти шпинат.