RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Спека в Україні: коли не варто перебувати на сонці і як захиститися від перегріву

За прогнозами синоптиків, в Україні очікується різке підвищення температури повітря і щодня спека лише посилюватиметься. Тому експерти з Центру громадського здоров'я МОЗ України нагадують основні правила, які допоможуть легше пережити спекотні літні дні.

"Кожного року високі температури негативно впливають на здоров’я немовлят, людей похилого віку, хронічно хворих та тих, хто працює на вулиці. Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає, що спека може спровокувати виснаження та тепловий удар, а також може загострити наявні захворювання, зокрема, серцево-судинні, респіраторні та ниркові", - йдеться на офіційному сайті Центру.

Читайте також: Чому люди хворіють від кондиціонера і як користуватися ним без ризику для здоров'я.

Фото: unsplash.com

Щоб уникнути теплового і сонячного удару, фахівці радять дотримуватися таких правил:

  • Зберігайте прохолоду - це допоможе уникнути негативного впливу спеки на організм.
  • Перебувайте в тіні. Спеціалісти рекомендують за можливості уникати виконання напруженої роботи у найбільш спекотний час доби (пік активності Сонця припадає на 11:00-16:00). "Перебувайте в тіні, не залишайте дітей та тварин у припаркованому транспорті, який може швидко нагрітися, - пояснюють експерти. - Проводьте 2–3 години протягом дня у прохолодному місці".
  • Підтримуйте прохолоду в домі. Для цього вдень зменшіть теплове навантаження на житло за допомогою штор, жалюзей, а також не забудьте вимкнути якомога більше електроприладів, які сприяють нагріванню повітря.
  • Обирайте правильний одяг. У спеку оптимально віддавати перевагу легкому та вільному одягу, обирати натуральну постільну білизну. Також покращити самопочуття у літні дні допоможе прохолодний душ, сонцезахисні засоби та головний убір.

Читайте на тему: Як харчуватися, щоб краще переносити спекотну погоду: поради лікаря.

  • Підтримуйте водний баланс. Крім цього, варто уникати солодких, алкогольних або напоїв з кофеїном, оскільки вони сприяють втраті більшої кількості рідини.
  • Уникайте жирної та гарячої їжі. Такі продукти створюють додаткове теплове навантаження на організм. Фахівці радять поступово збільшувати споживання фруктів та овочів, адже в них міститься високий відсоток рідини.

Фото: Getty Images

  • Підвищена вологість. Коли вологість висока, піт не випаровується так швидко, і це не дає тілу виділяти тепло так швидко, коли це потрібно, повідомляє CDC.
  • Враховуйте особисті фактори. Вік, ожиріння, лихоманка, зневоднення, хвороби серця, психічні захворювання, поганий кровообіг, сонячні опіки та вживання ліків, що відпускаються за рецептом, й алкоголю – це може відігравати важливу роль у тому, чи зможе людина достатньо охолодитися в спекотну погоду.

Наостанок експерти CDC зазначають, що до групи найбільшого ризику під час високої температури повітря потрапляють люди віком від 65 років, діти віком до двох років, а також ті, хто має хронічні або психічні захворювання.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: