RU  UA

Четвер, 21 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Здоров'я

Яка консервація може бути небезпечною для здоров'я: є ризик отруєнь

Стати причиною ботулізму може не лише в'ялена чи копчена риба, але і домашня консервація. Тому перед вживанням обох груп продуктів варто пересвідчитися у їх надійності, звернувши увагу на певні аспекти. Про те, як вберегтися від ризику появи захворювання, розповіли фахівці з Центру громадського здоров'я МОЗ України. Відповідна публікація з'явилася на їхньому офіційному сайті.

Минулого року в Україні люди найчастіше заражалися ботулізмом через вживання м'ясних консервів, в'яленої та солоної риби, грибних та овочевих консервів. "За десять місяців 2022 року в Україні зареєстрували 71 осередок ботулізму, унаслідок яких захворіли 79 людей, з них дві дитини. Чотири випадки стали летальними", - повідомляється у джерелі.

Читайте також: Як очистити воду з будь-яких джерел у 4 етапи: МОЗ поділилося інструкцією.

Фото: unsplash.com

За словами спеціалістів, перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше вони з’являються через 12–24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше - наприклад, на четверту добу. До симптомів ботулізму належать:

  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • порушення близького зору - ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим або пропадає);
  • запаморочення;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.
  • У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.

Читайте на тему: Можна навіть отруїтися: в яких випадках кавун може нашкодити здоров’ю.

Як вберегтися від ботулізму: поради від фахівців

  • Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
  • Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
  • Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
  • Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Фото: Getty Images

Також не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • нещільно закриті банки;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

"При перших проявах відповідних симптомів - негайно викличте швидку, - наголошують експерти. - Також радимо промити шлунок підсоленою водою та зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я