Стати причиною ботулізму може не лише в'ялена чи копчена риба, але і домашня консервація. Тому перед вживанням обох груп продуктів варто пересвідчитися у їх надійності, звернувши увагу на певні аспекти. Про те, як вберегтися від ризику появи захворювання, розповіли фахівці з Центру громадського здоров'я МОЗ України. Відповідна публікація з'явилася на їхньому офіційному сайті.
Минулого року в Україні люди найчастіше заражалися ботулізмом через вживання м'ясних консервів, в'яленої та солоної риби, грибних та овочевих консервів. "За десять місяців 2022 року в Україні зареєстрували 71 осередок ботулізму, унаслідок яких захворіли 79 людей, з них дві дитини. Чотири випадки стали летальними", - повідомляється у джерелі.
Читайте також: Як очистити воду з будь-яких джерел у 4 етапи: МОЗ поділилося інструкцією.
За словами спеціалістів, перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше вони з’являються через 12–24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше - наприклад, на четверту добу. До симптомів ботулізму належать:
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- порушення близького зору - ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим або пропадає);
- запаморочення;
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
- У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.
Читайте на тему: Можна навіть отруїтися: в яких випадках кавун може нашкодити здоров’ю.
Як вберегтися від ботулізму: поради від фахівців
- Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
- Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
- Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
- Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Також не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:
- роздуті банки;
- банки зі здутими кришками;
- банки, з яких щось витікає;
- нещільно закриті банки;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
"При перших проявах відповідних симптомів - негайно викличте швидку, - наголошують експерти. - Також радимо промити шлунок підсоленою водою та зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою".
- Дізнайтесь, що робити при харчовому отруєнні в домашніх умовах і коли звертатися до лікаря.