RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Можна навіть отруїтися: в яких випадках кавун може нашкодити здоров’ю

Серпень - сезон кавунів, і багато людей чекають приходу цього місяця, аби насолодитися смаком улюбленої ягоди. До слова, її сміливо можна їсти у найспекотніші літні дні, про що раніше заявляли експерти. Цього разу фахівці із Центру громадського здоров'я МОЗ України розповіли на своєму сайті про користь та шкоду цього продукту, а також пояснили, у яких випадках його вживання може призвести до отруєння.

Читайте також: Корисні для очей і кісток: 6 несподіваних властивостей кабачків.

Фото: unsplash.com

Корисні властивості кавуна

Ці ягоди приблизно на 90% складаються з води, тому вважаються продуктом, який запобігає зневодненню організму. Крім того, кавун містить антиоксиданти:

  • лікопен, каротиноїди, які зміцнюють здоров’я серця, зменшують ризик захворювання на рак та знижують рівень "поганого" холестерину, допомагають контролювати артеріальний тиск та діабет, покращують статеву функцію;
  • холін потрібен мозку та нервовій системі для регулювання пам’яті, настрою, контролю м’язів, здоров’я клітин тощо);
  • та незамінну амінокислоту цитрулін, яка покращує стан судин і м’язів.
  • Кавун – потужне джерело вітамінів А, C, К та важливих мінеральних елементів – міді, калію та магнію. А ще в кавунах є речовини, що відповідають за гострий зір, – лютеїн та зеаксантин.
  • Ця ягода містить харчові волокна, що допомагають нормалізувати роботу кишечника, полегшують контроль цукру при діабеті, позитивно впливають на серцево-судинну систему.

Тим не менше, у складі кавуна є нітрати (солі азотної кислоти, які природньо містяться в рослинах, потрапляючи з грунту), одна згадка про які у багатьох викликає негативні думки про можливе отруєння. За словами експертів, підвищений рівень нітратів може міститись в недозрілих ягодах. Вони можуть накопичувати найбільше нітратів у незабарвленій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки, в самій шкірці та біля хвостика.

Читайте на тему: Експерт назвав плюси і мінуси палеодієти: чи дійсно вона допомагає схуднути.

Фото: unsplash.com

Хто у групі ризику отруєння нітратами?

  • Найбільш чутливі до дії нітратів та нітритів – діти до 6 місяців.
  • Діти до 3-6 років та вагітні жінки. 
  • Чутливі до нітратів й особи старшого віку, люди, які хворіють на анемію, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем.
  • Люди, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів. 

В яких випадках кавун може нашкодити здоров’ю?

"Причиною отруєння кавунами можуть стати бактеріальні збудники. Йдеться насамперед про надбиті, надрізані кавуни або ж придбані в місцях, де не дотримуються санітарно-гігієнічних норм, - пояснюють фахівці. - Тож дуже важливо ретельно помити ягоду під проточною водою перед споживанням й загалом не купувати її на стихійних ринках, біля трас. Розрізані кавуни зберігайте лише в холодильнику".

Читайте на нашому сайті: Гречка нормалізує холестерин, а пшоно усуває набряки: чим корисні каші для здоров'я.

Фото: unsplash.com

Також у випадках:

  • Якщо у людини гіперкаліємія (надлишок калію в крові). Тоді варто обережно вживати смугасту ягоду, адже це може призвести до аритмії чи спазмів м’язів.
  • У літрі кавунової м’якоті міститься приблизно 60 грамів цукру, тому щоб уникнути значного глікемічного навантаження на організм, слід пам'ятати про міру.
  • Вагітним жінкам не можна зловживати м’якоттю кавуна, адже це може призвести до надмірного навантаження на нирки.
  • Людям із захворюваннями сечостатевої системи теж необхідно дозувати споживання цієї ягоди, особливо якщо ці хвороби ускладнені наявністю каменів у нирках, адже можна спровокувати їхнє відходження.

Вживайте охолодженою: раніше дієтолог порадила корисну страву для спекотної погоди.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: кавун