Восени багато українців самостійно збирають гриби у лісах та вводять їх у свій раціон. Утім, саме гриби є досить частою причиною отруєнь.
Про це нагадує Національна служба здоров'я України.
Якщо протягом 30 хвилин, або навіть кількох днів після вживання грибів з'явилися нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, температура, зниження пульсу, задуха або судоми — потрібно звернутися за медичною допомогою.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- викликати екстрену медичну допомогу за номером 103;
- промивати шлунок звичайною водою;
- дотримуватися постільного режиму;
- пити багато підсоленої або простої води, прохолодний чай, що допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- приймати сорбенти.
Читайте: Чому люди труяться грибами і як цього уникнути: лікар дала важливі поради
При отруєнні грибами категорично заборонено вживати алкоголь та їжу, в тому числі молочні та кисломолочні продукти, оскільки це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Окрім того, НСЗУ попереджає, що залишки грибних страв слід зберегти - це допоможе з’ясувати причину отруєння і призначити правильне лікування.
Нагадаємо, що українка знайшла на Закарпатті гігантський гриб вагою майже 5 кг.