RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Що покласти дитині в ланч-бокс: ідеї смачних та корисних перекусів

Незабаром розпочнеться навчальний рік 2023/2024, і в українських школах, де є обладнані укриття, навчання буде проходити офлайн.

Напередодні 1 вересня батьки зайняті зборами своїх дітей. Крім вибору рюкзаків, одягу та канцтоварів подбати слід і про здорові перекуси для дитини. Ось які рекомендації щодо складу ланч-боксів дали експерти платформи "Знаїмо" - спільного проекту МОН, МОЗ та інших державних органів України, який є частиною реформи шкільного харчування.

Читайте також: До 1 вересня лічені дні: як в Україні працюватимуть школи у новому навчальному році.

Ланч-бокс для школяра повинен містити всі необхідні групи продуктів: овочі та фрукти (50%), зернові у вигляді каш, хліба чи хлібців (25%) та білки у вигляді м'яса, птиці, риби, бобових чи яєць (25%). Також потрібно обов'язково покласти у ранець пляшку води.

Фото: znaimo.gov.ua

  • Фрукти. Достатньо покласти в ланч-бокс один сезонний фрукт – яблуко, грушу, сливу, банан чи цитрус.
  • Овочі. Корисними будуть свіжі овочі та овочеві салати з морквою, редисом, перцем, квасолею; тушкований гарбуз або цвітна капуста.
  • Цільнозернові продукти. Потреба у корисній клітковині покриє гречка, перлова крупа, нешліфований рис, цільнозернові хлбці, лаваш із висівками.
  • Білки. Серед корисних білкових продуктів для ланч-боксу – тушкована квасоля, хумус, сочевиця, м'ясо, птиця, яйця, риба. Також гарним перекусом стануть горіхи та насіння.
  • Кисломолочні продукти. Якщо дитина зможе з'їсти їх протягом кількох годин, покладіть у ланч-бокс твердий сир, йогурт чи кефір.

Читайте також: Як привчити дитину їсти менше солодощів: 5 простих порад.

Щоб зібрати дитині перекус без зайвого стресу, краще готувати продукти заздалегідь. Також можна зробити заготовки на кілька днів та зберігати їх у контейнерах у холодильнику. Завжди враховуйте термін зберігання і переконайтеся, що протягом найближчих годин дитина з'їсть продукти, які швидко псуються.

Щоб дитина з'їдала здоровий перекус, а не приносила його додому, враховуйте її смаки, залучайте до приготування страв, вибору продуктів та організації ланч-боксу.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я