RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Як харчуватися при акне: лікарка дала список корисних та шкідливих продуктів

Є певні продукти, які негативно впливають на шкіру, і навіть можуть стати причиною акне. Лікар-дієтолог Лідія Полянчук розповіла, які компоненти відносяться до цього списку, а які, навпаки, рекомедується вживати при появі висипань на обличчі.

"Акне (вугрова хвороба або вульгарні вугрі) – розповсюджене ураження сально-волосяного фолікула обструктивного та/або запального походження внаслідок різноманітних екзо- і ендогенних факторів", - пояснює експертка у своєму блозі в Instagram.

Фото: instagram.com/lidia_polianchuk

Причини утворення:

  • збільшення утворення шкірного сала.
  • Гіперкератинізація інфундибулярної частини фолікула.
  • Запалення.
  • Інфекція, викликана Cutibacterium acnes (грам­позитивні факультативні анаероби, що живуть глибоко всередині фолікулів і в порах шкіри).
  • Психоемоційне перенапруження - стрес. У стані стресу наднирники починають виробляти гормон кортизол, що впливає на роботу сальної залози і веде до розвитку акне. А оскільки прищі стають причиною додаткового стресу, то хворий потрапляє у замкнуте коло, яке деколи непросто розірвати.
  • Неправильний догляд за шкірою.
  • Неправильне харчування .

Фахівець наголошує, що для того, щоб досягти успіху у лікуванні акне важливим є комплексний підхід, зокрема консультація у суміжних спеціалістів: дієтолога, дерматолога, ендокринолога.

Провокувати розвиток акне або посилювати стан шкіри під час акне можуть певні деякі продукти. Як показують дослідження, це продукти із високим глікемічним індексом - величиною, що відображає рівень підвищення рівня глюкози (цукору в крові) у відповідь на прийом вуглеводів.

"Вуглеводи є невід'ємною частиною нашого раціону, оскільки вони забезпечують паливо для мозку та більшості інших органів та м'язів під час будь-яких навантажень. Однак, не всі вуглеводні продукти однакові, деякі з них провокують так звані проблеми зі шкірою", - розповідає лікарка.

Вуглеводи з високим глікемічним індексом

Вуглеводи з високим глікемічним індексом викликають різкий стрибок, а потім зниження рівня цукру в крові, тоді як продукти з низьким глікемічним індексом перетравлюються і засвоюються повільніше. Доведено, що це повільне вивільнення глюкози в кровообіг набагато корисніше для організму – від підвищення рівня енергії до контролю ваги, діабету та інших проблем зі здоров'ям.

Три рівні глікемічного індексу:

  • низький: 55 або менше
  • середній: 56-69
  • високий: 70+

Фото: instagram.com/lidia_polianchuk

Фото: instagram.com/lidia_polianchuk

Фото: instagram.com/lidia_polianchuk

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я