RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Чому тріскаються п'яти і як правильно за ними доглядати в домашніх умовах

Коли шкіра на п'ятах стає сухою та твердою, на них можуть з'явитися тріщини. Зазвичай це не викликає серйозних проблем, а правильний догляд може легко виправити цю проблему. Але в деяких випадках п'яти, що сильно потріскалися, можуть інфікуватися і боліти. Про те, як про них правильно дбати, розповів ресурс WebMD та дерматолог Дебра Джаліман.

Читайте також: Взимку сохне і тріскається шкіра рук: дерматолог порадив, як за нею доглядати.

Фото: Getty Images

Ризик появи тріщин на п'ятах підвищує прийняття гарячої ванни або душу, використання жорсткого мила, холодна та суха шкіра ніг, холодна погода, стояння протягом тривалого часу.

Іноді п'яти тріскаються через проблеми зі здоров'ям: гіпотиреоз, підошовний дерматоз, хронічний синдром Шегрена, грибкові інфекції, п'яткову шпору.

У домашніх умовах позбутися тріщин на п'ятах можна в такий спосіб. Ноги опускають на 20 хвилин у теплу мильну воду. Після такої ванни тверду загрубілу шкіру видаляють за допомогою пемзи або спеціальної терки для п'ят. Ноги витирають насухо, після чого наносять на п'яти густий зволожуючий крем або вазелін. Щоб крем подіяв, слід одразу вдягнути пару товстих шкарпеток.

Оптимально, якщо в кремі для сухих п'ят міститься сечовина, саліцилова кислота, альфа-гідрокси кислота, ізомерат сахариду або молочна кислота. Такі компоненти сприяють пом'якшенню шкіри, а також видаляють відмерлі клітини. Продовжуйте змащувати п'яти доти, доки вони не стануть гладенькими та зволоженими.

Читайте також: Як захистити шкіру від холоду: прості поради на кожен день.

Якщо ж через тиждень домашнього лікування стан п'ят не покращився, вони продовжують тріскатися, болять та червоніють, слід звернутися до лікаря. Можливо, вам знадобиться спеціальна обробка, перев'язка або навіть рецептурні ліки.

Іноді людям із тріщинами на п'ятах рекомендують носити спеціальні устілки для взуття, які перерозподіляють вагу та забезпечують кращу підтримку для стопи.

Експерти також радять щодня мити ноги у теплій воді, ретельно їх витирати, зволожувати суху шкіру, а також носити взуття за розміром та погодою. Якщо вночі у вас мерзнуть ноги, лягайте спати в шкарпетках. Взимку носіть водонепроникні черевики на товстій підошві, щоб ноги були в теплі та не промокали.

Дізнайтеся також, як доглядати за губами, щоб не пересихали і не тріскалися.

Цікаві новини для вас:

Як правильно збивати температуру, якщо захворів: ці правила слід знати.

Як харчуватися взимку: дієтолог розповіла, які страви принесуть найбільшу користь.

Зміцнює імунітет і покращує здоров'я очей: чому корисно їсти гарбуз.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я