RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Зміцнює імунітет та покращує здоров'я очей: чому корисно їсти гарбуз

Сезонні овочі збагачують раціон важливими вітамінами та мікроелементами, роблять його збалансованим та здоровим. Зимою люди часто готують страви з гарбуза, і не дарма: він має безліч переваг для нашого організму. Ось що про користь гарбуза говорять наукові дослідження.

Читайте також: Є плюси та мінуси: дієтолог розповіла, чи можна схуднути за допомогою вівсяної каші.

Фото: pixabay.com

Підтримує здоров'я кишківника

В одній піалі гарбузового пюре міститься близько 30% добової норми клітковини, яка є ключовою поживною речовиною, підтримує здоров'я кишечника та сприяє регулярному випорожненню. Також шкірка гарбуза містить нерозчинні полісахариди, які можуть знижувати рівень жовчної кислоти та підтримувати зростання здорової мікробіоти кишечника.

Може знизити ризик розвитку деяких видів раку

Деякі онкологічні захворювання пов'язані з підвищеним окислювальним стресом – ушкодженням клітин молекулами, які називають вільними радикалами. Для захисту від таких процесів рекомендується дієта, багата на антиоксиданти. У гарбузі та гарбузовому насінні міститься багато таких речовин, тому їх споживання буде корисним для зниження ризику раку грудей, прямої кишки, легень і навіть простати.

Читайте також: Що приготувати з гарбуза: швидкий рецепт гарбузових оладок доповнить осіннє меню.

Зміцнює імунітет

У гарбузі міститься вітамін С, цинк, селен та інші поживні речовини, які підтримують імунітет. Також він приблизно на 90% складається з води, тому підтримує гідратацію організму. Крім того, стан імунної системи значною мірою залежить від здоров'я кишківника, а клітковина в гарбузі зможе його підтримати.

Фото: pixabay.com

Підтримує здоров'я очей

Яскравий помаранчевий гарбуз багатий на вітамін А, каротиноїди лютеїн і зеаксантин. Ці речовини підтримують здоров'я очей, накопичуються у сітківці та знижують ризик розвитку дегенерації жовтої плями.

Допомагає контролювати тиск

У гарбузі багато мінералів, корисних для серця та судин, – калій, кальцій, магній. Дієта DASH, яка вважається стандартом для підтримки серцево-судинного здоров'я, рекомендує продукти, в яких містяться ці речовини. Також у стравах з гарбуза мало натрію, що є важливим для контролю артеріального тиску.

Як і кожен продукт харчування, гарбуз має свої обмеження та потенційні ризики. У гарбузі міститься багато клітковини, і надмірне її вживання може призвести до здуття живота, газів та спазмів шлунка.

Ніжний гарбузовий пиріг замінить шарлотку в осінній сезон: рецепт приготування.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я