RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Мають бути в раціоні: які продукти корисні для серця і судин

Дієтологи часто розповідають про користь тих чи інших продуктів та як вони впливають на організм. Наприклад, морські водорості підтримують функції щитовидної залози, огірки зміцнюють кістки, шпинат живить мозок і нормалізує тиск. Які продукти корисні для серця і судин та в якому вигляді їх краще вживати, розповіли у Міністерстві громадського харчування МОЗ України.

Зелені овочі

Зелений колір овочів означає, що він містить пігмент хлорофіл, в якому є магній. Цей мікроелемент необхідний для здорового тиску та скорочення серця. Чудовими джерелами магнію вважають брокколі, зелену цибулю, горошок, шпинат, листову капусту (кейл). Експерти рекомендують зелені овочі використовувати у тушкованому вигляді або додавати в суп.

Читайте також: М'яко очищають кишківник: дієтолог розповіла, чому корисно їсти сливи.

Фото: pixabay.com

Жирна риба (оселедець, скумбрія)

Чим більше жирних кислот омега-3, тим краще шанси мати адекватний рівень холестеролу та протидіяти запаленню. Вибирайте слабосолоний оселедець або вимочуйте його у воді чи молоці. Скумбрію можна просто запекти з коренеплодами.

Ягоди (смородина, порічки, ожина, малина, полуниця)

Яскраві плоди багаті на антиоксиданти. Ягоди в раціоні діють на запалення в судинах, як порошок з вогнегасника на полум'я. Їжте ягоди свіжими або замороженими, а якщо консервуєте, достатньо стерилізувати їх у власному соку, без цукру.

Грецькі горіхи

Горіхи містять жирні кислоти омега-3, клітковину та білок. Використовувати їх краще у сирому вигляді. Чищені горіхи краще промити.

Фото: pixabay.com

Гарбузове насіння

Це і антистрес, і джерело жирних кислот омега-3. Їжте насіння гарбуза сирим.

Гарбуз, помідори, морква

Всі гарячі кольори свідчать про вміст каротиноїдів або лікопени – пігментів, які також гасять запалення. Ці пігменти розчиняються лише у жирах і добре переносять термічну обробку. Експерти рекомендують овочі тушкувати, відварювати, додавати в супи.

Буряк

Буряк - джерело необхідних для здоров'я судин нітратів. Нітрати стають сировиною для виробництва в судинах оксиду азоту, який судини і розширює, знижуючи тиск. Буряк можна тушкувати, запікати та поєднувати з іншими продуктами, такими як горіхи, насіння, оселедець, шпинат та гарбуз.

Фото: pixabay.com


Дізнайтеся також, чи корисно їсти соєві продукти: дієтолог розповів, як вони впливають на здоров'я.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я