Фахівці з харчування не перестають наголошувати на тому, що у щоденному раціоні має бути достатня кількість овочів та фруктів. Дієтолог Світлана Фус, яка розповіла про користь горіхів, цього разу поділилася інформацією стосовно іншого продукту - сливи. Спеціалістка пояснила, у чому користь цього фрукту та кому варто вживати його з обережністю.
"Слива - не тільки смачний, солодкий фрукт, але ще й джерело вітамінів та корисних мікроелементів. До того ж, її можна додавати в різні страви, починаючи від м'ясних й закінчуючи десертами і напоями, - зазначає експертка на своїй сторінці в Instagram. - Люди, які вживають багато овочів та фруктів із вмістом флавоноїдів, відрізняються кращим здоров'ям, менше страждають на хвороби серцево-судинної системи та новоутворення".
Читайте також: Чи корисно їсти соєві продукти: дієтолог розповів, як вони впливають на здоров'я.
У цьому продукті містяться активні речовини флавоноїди, а саме антоціани, які надають сливам фіолетового відтінку. Окрім того, всі свої корисні властивості плоди зберігають й після переробки.
До складу слив входять:
- Вітамін C⠀
- Провітамін А
- Фруктоза та сахароза
- Харчові волокна
- Органічні кислоти
- Азотисті, дубильні речовини
- Макро- та мікроелементи.
Одна з основних корисних властивостей сливи у тому, що вона м'яко очищує кишечника та нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Також фрукт має властивість збуджувати апетит та посилювати перистальтику кишечника.
"Ці фрукти також корисні при атеросклерозі, зменшують холестеринові відкладення на стінках судин. На день можна з'їдати 3-4 сливи, якщо є схильність до діареї – не більше двох. Сливи можна поєднувати з різноманітними кашами. Вони можуть бути чудовим десертом після основного прийому їжі, на другий сніданок або після обіду. Не варто їсти фрукт натщесерце або запивати молоком", - ділиться фахівець.
При цьому варто пам'ятати, що надмірне вживання сливи становить небезпеку навіть для здорової людини. Це може викликати діарею, підвищення кислотності у шлунку, появу печії.
Читайте на тему: Підтримують щитовидку і допомагають схуднути: чому корисно їсти морські водорості.
Кому не можна їсти сливи у великій кількості?
У великій кількості плоди протипоказані певній категорії людей, а саме:
- цукровим діабетом та ожирінням, через високий рівень глюкози та фруктози у продукті
- протипоказання у період загострення гастриту з підвищеним рівнем кислотності
- мамам, що годують, оскільки вживання сливи може спровокувати діарею й коліки у немовлят.
Раніше лікар розповіла, які продукти харчування підвищують стійкість до стресу.