RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Скільки овочів та фруктів треба їсти в день: рекомендовані розміри порцій

Тема здорового збалансованого харчування має безліч міфів, тому у питаннях цього напрямку краще дослухатися до досвідчених фахівців та враховувати їхні рекомендації. Так, експерти платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" пояснили, скільки овочів та фруктів потрібно їсти в день та які є важливі нюанси.

"За міжнародними рекомендаціями, варто їсти 5 порцій різноманітних фруктів та овочів на день. То що ж таке порція? Для дорослої людини - це орієнтовно 80 грамів. На прикладах від Національної служби охорони здоров’я Великої Британії пояснюємо, що еквівалентно цій цифрі", - йдеться на сайті платформи.

Читайте також: Вчені назвали важливу умову здорової старості та довгого життя.

Фото: unsplash.com

Свіжі фрукти невеликого розміру: орієнтовно 2 або трохи більше плодів на порцію. Наприклад: 2 сливи, 2 невеликих ківі, 3 абрикоси, 7 полуниць, 14 вишень тощо.

Свіжі фрукти середнього розміру: яблука, банани, персики, груші, нектарини тощо. Одна порція - це один середній фрукт.

Великі фрукти: грейпфрут, папая, ананас, диня, кавун тощо. У такому разі порція — це половинка грейпфрута, 1 великий шматок ананаса, 2 шматочки (до 5 см) манго тощо.

Сухофрукти: порція - орієнтовно 30 грамів. Це може бути одна столова ложка з гіркою родзинок чи журавлини, жменя сушених бананів, 3 чорносливи тощо.

"Сухофрукти мають доволі високий вміст цукру, що може шкодити зубам, - наголошують фахівці. - Тому спробуйте частіше віддавати перевагу свіжим фруктам. Сухофрукти краще споживати під час прийому їжу (наприклад, як десерт), а не як окремий перекус".

Овочі. Одна порція - це орієнтовно: 2 суцвіття броколі; 1 середній помідор або 7 томатів черрі; 3 палички селери; половинка великого болгарського перцю; половина великого цукіні; 3 столові ложки з гіркою свіжого, консервованого чи замороженого горошку.

"Овочі на кшталт картоплі не рахують, коли йдеться про "порції овочів та фруктів", адже з погляду нутриціології - це крохмалиста їжа. Тим не менш, такі продукти також відіграють важливу роль у вашому раціоні", - також розповідають експерти.

Читайте на тему: Чи треба пити 2 літри води в день: лікар дала відповідь.

Фото: unsplash.com

Що на рахунок овочевих та фруктових напоїв?

Якщо мова про 100 % овочеві або фруктові смузі та/або пюре, одну склянку можна рахувати як одну порцію. Загальна рекомендація на день становить не більше 150 мл фруктового або овочевого напою. Крім того, фахівці радять не забувати про те, що більшість смузі містять підсолоджувачі. Навіть без додатків такі продукти мають у складі багато цукрів, які вивільнюються при подрібненні фруктів у блендері. Для збереження здоров'я зубів спеціалісти радять частіше вибирати суцільні фрукти або пити смузі під час прийому їжі.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я