Багато хто напевно знає, що коров'яче молоко та горіхи є сильними алергенами, але мало хто пам'ятає, що алергічну реакцію, у тому числі й набряк Квінке, можуть викликати сульфіти - небезпечні консерванти, які містяться практично всюди. Алерголог Майя Руселевіч розповіла, де зустрічаються ці речовини та як уникнути небезпеки.
Симптоми алергії на сульфіти:
- болі в животі;
- діарея;
- кропив'янка;
- свербіж в очах;
- відчуття печії у порожнині рота;
- кашель;
- почервоніння, висипання на шкірі;
- набряк слизових;
- утруднене дихання.
"Якщо сухофрукти мають гарний вигляд, "як з картинки" - обережно, в їх складі точно є консерванти, які збільшують термін придатності та покращують зовнішній стан продуктів. Добавки підгрупи сульфітів (коди від Е200 до Е229) часто викликають алергічну реакцію, оскільки відносяться до 14 основних алергенів", - розповіла лікар в Instagram.
Найпоширеніші та найнебезпечніші з них – Е220 та Е228.
Е220 – сіль діоксиду сірки. Її містять:
- сухофрукти;
- гриби (сушені, заморожені);
- цукерки та безалкогольні напої на основі патоки;
- варені ракоподібні;
- риба солона, в'ялена;
- аналоги м'ясних та рибних продуктів на білковій основі;
- соки (яблучний, апельсиновий, ананасовий), що продаються через автомати;
- мариновані овочі та фрукти.
"Перед вживанням сухофрукти потрібно обробити окропом або замочити на кілька годин. Таким чином, вони очищуються від усіх хімічних домішок. Але якщо є підтверджена алергія - уникайте зовсім, - написала алерголог. - Навіть найменша доза 0,1 мг/1 кг Е220 при астмі та хронічній алергії може викликати ангіоневротичний набряк".
Е228 – ще один дуже поширений консервант, бісульфіт калію.
"5% людей з БА (бронхіальною астмою) мають на нього реакцію і дуже неприємні наслідки: задуху, спазм бронхів. У важких випадках - анафілактичний шок, - розповіла лікарка. - Цей консервант може блокувати утворення в організмі тіамінпірофосфату (одна з форм вітаміну В). Це призводить до нервових розладів, порушень роботи травної системи".
Е228 міститься в таких продуктах:
- сушена капуста;
- фруктові желюючі екстракти;
- заморожені, сушені та консервовані гриби;
- желе;
- мармелад;
- картопляні напівфабрикати.
- Раніше лікар пояснила, як відрізнити звичайний нежить від алергічного.
- Дізнайтеся також, що робити при сезонній алергії, коли сльозяться очі.