RU  UA

Четвер, 21 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Здоров'я

Є майже всюди: лікар назвала джерело алергенів, про яке завжди забувають

Багато хто напевно знає, що коров'яче молоко та горіхи є сильними алергенами, але мало хто пам'ятає, що алергічну реакцію, у тому числі й набряк Квінке, можуть викликати сульфіти - небезпечні консерванти, які містяться практично всюди. Алерголог Майя Руселевіч розповіла, де зустрічаються ці речовини та як уникнути небезпеки.

Фото: instagram.com/dr__maya

Симптоми алергії на сульфіти:

  • болі в животі;
  • діарея;
  • кропив'янка;
  • свербіж в очах;
  • відчуття печії у порожнині рота;
  • кашель;
  • почервоніння, висипання на шкірі;
  • набряк слизових;
  • утруднене дихання.

"Якщо сухофрукти мають гарний вигляд, "як з картинки" - обережно, в їх складі точно є консерванти, які збільшують термін придатності та покращують зовнішній стан продуктів. Добавки підгрупи сульфітів (коди від Е200 до Е229) часто викликають алергічну реакцію, оскільки відносяться до 14 основних алергенів", - розповіла лікар в Instagram.

Найпоширеніші та найнебезпечніші з них – Е220 та Е228.

Е220 – сіль діоксиду сірки. Її містять:

  • сухофрукти;
  • гриби (сушені, заморожені);
  • цукерки та безалкогольні напої на основі патоки;
  • варені ракоподібні;
  • риба солона, в'ялена;
  • аналоги м'ясних та рибних продуктів на білковій основі;
  • соки (яблучний, апельсиновий, ананасовий), що продаються через автомати;
  • мариновані овочі та фрукти.

Фото: pixabay.com

"Перед вживанням сухофрукти потрібно обробити окропом або замочити на кілька годин. Таким чином, вони очищуються від усіх хімічних домішок. Але якщо є підтверджена алергія - уникайте зовсім, - написала алерголог. - Навіть найменша доза 0,1 мг/1 кг Е220 при астмі та хронічній алергії може викликати ангіоневротичний набряк".

Е228 – ще один дуже поширений консервант, бісульфіт калію.

"5% людей з БА (бронхіальною астмою) мають на нього реакцію і дуже неприємні наслідки: задуху, спазм бронхів. У важких випадках - анафілактичний шок, - розповіла лікарка. - Цей консервант може блокувати утворення в організмі тіамінпірофосфату (одна з форм вітаміну В). Це призводить до нервових розладів, порушень роботи травної системи".

Е228 міститься в таких продуктах:

  • сушена капуста;
  • фруктові желюючі екстракти;
  • заморожені, сушені та консервовані гриби;
  • желе;
  • мармелад;
  • картопляні напівфабрикати.

Фото: pixabay.com

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я