RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

Всі новини

Лікарка пояснила, як відрізнити звичайний нежить від алергічного

Риніт - це поширене захворювання верхніх дихальних шляхів, пов'язане із запаленням слизової оболонки носа. Лікар-педіатр, дитячий алерголог Олександра Вишневецька розповіла, що навесні, у період активного цвітіння дерев, багатьох людей хвилює питання: як відрізнити алергічний риніт від звичайного нежитю? Спеціалістка дала детальне пояснення на цю тему.

Фото: Лікар-педіатр, дитячий алерголог Олександра Вишневецька

"Війна війною, але нежить за розкладом. Діти продовжують хворіти застудами, а ще ж зараз вже досить тепло, дерева цвітуть з усіх сил - тож знову стало актуальним питання, як відрізнити алергічний риніт від іншого нежитю", - пише експертка у своєму блозі в Instagram.

На що слід звернути увагу?

  • Перш за все - суттєво відрізняється тривалість симптомів. Нежить, пов’язаний з інфекцією рідко триває більше двох тижнів, тоді як пов’язаний з алергією турбує протягом кількох місяців, кожного року в той же час.
  • Для застуди, крім нежитю та закладеності носа, зазвичай характерні і інші симптоми - такі як кашель, біль в горлі, лихоманка, тощо. Алергія на пилок проявляється лише назальними симптомами, іноді з проявами конюнктивіту.
  • Підвищення температури - характерний симптом для інфекцій, тоді як при алергічних захворювань буває досить рідко і зазвичай на субфебрильних цифрах.
  • Симтоми алергічного риніту посилюються при перебуванні на вулиці, особливо на природі, особливо в суху вітряну погоду. Нежить, пов’язаний з застудою, мучить і в домі, і під час дощу.

Фото: Getty Images

  • Виражений позитивний ефект від антигістамінних препаратів характерний для алергічного риніту. При інфекціях верхніх дихальних шляхів вони жодним чином не впливають на ситуацію - тому їх і не треба призначати на ГРВІ.
  • Алергічний риніт зазвичай виникає у дітей, що мають обтяжений анамнез - прояви атопічного дерматиту, або алергічні захворювання в родині. Звичайний нежить буває у всіх.

Фахівець наголошує, що найкращий та найбільш надійний спосіб відрізнити ці два стани - це огляд та консультація лікаря - педіатра чи дитячого алерголога, чи педіатра та дитячого алерголога одночасно.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я