RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Хронічний стрес погіршує роботу мозку: як захистити його від руйнівного впливу

Хоча стрес є захисною реакцією організму на зовнішні подразники, з переходом у хронічний стан він починає чинити руйнівний вплив на здоров'я. В умовах війни, постійних повітряних тривог та обстрілів українці не можуть усунути фактори стресу. Але свій організм потрібно і можна підтримувати. Дієтологиня Оксана Скиталінська розповіла, як робити це за допомогою їжі.

За словами лікарки, стрес погіршує роботу мозку. Якщо він триває довго, то підвищений рівень кортизолу (гормону стресу) починає знижувати когнітивні (пізнавальні) функції мозку. Через це страждає гіпокамп - частина мозку, яка відповідає за навчання та пам'ять. Більш того, хронічний стрес може підвищувати рівень деменції - хвороби Альцгеймера.

Читайте також: Як зберегти судини здоровими у будь-якому віці: фахівці поділилися порадами.

Фото: pixabay.com

На своїй сторінці у Facebook Скиталінська пише, що ряд продуктів може збагатити мозок корисними речовинами і захистити його від руйнівної дії стресу. Серед них:

Листова зелень. Шпинат, салат, броколі, петрушка, кріп та інші зелені листові овочі повинні бути в раціоні хоча б раз на день. Вони містяться фолати - речовини, які захищають судини від запалення і холестеринових бляшок.

Різнокольорові овочі. Щодня потрібно вживати яскраві овочі, у яких багато пігментів. Серед них – буряк, морква, томати, баклажани, перець.

Білок. У цю категорію входять нежирні продукти – яйця, риба, курятина, бобові, гриби. Щоб поліпшити синтез нейромедіаторів та імунних клітин, потрібно їсти їх хоча б тричі на тиждень.

Читайте також: Як їсти солодке без шкоди для здоров'я та набору ваги: поради дієтолога.

Ягоди. Дієтолог радить їсти їх 4 рази на тиждень, а під час особливо стресових періодів – щодня. Вони містять корисні для нервових клітин поліфеноли - протизапальні речовини. Восени також варто запастися корисною горобиною.

Горіхи та насіння. Ці продукти багаті на корисні жирні кислоти омега-3, які знижують рівень запалення в певних ділянках мозку.

Риба. В оселедці, скумбрії, лососі та іншій рибі багато омега-3, і вони позитивно впливають на нервові волокна, покращують пам'ять та полегшують навчання. Ці продукти дієтолог радить їсти двічі на тиждень. Також раціон корисно доповнити риб'ячим жиром.

Серед іншої корисної для мозку їжі, яку виділяє Оксана Скиталінська, – кисломолочні продукти, домашній квас, овочевий суп на нежирному м'ясному бульйоні. Також людям слід тримати в нормі вагу, глюкозу та кров'яний тиск.

Дізнайтеся також, що таке глютен і чи всім потрібно переходити на безглютенову дієту.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я