RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Як їсти солодке без шкоди для здоров'я та набору ваги: поради дієтолога

Цукор давно заслужив на репутацію "білої смерті", і причин тому безліч. Крім надмірної ваги, часте вживання солодких продуктів може спровокувати розвиток серйозних проблем зі здоров'ям, включаючи діабет 2 типу та серцево-судинні захворювання.

Читайте також: Як привчити дитину їсти менше солодощів: 5 простих порад.

Але чи потрібно повністю відмовлятися від солодкого? Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи собі" опублікувала пояснення, як їсти солодку їжу без шкоди для організму.

Фото: pixabay.com

Чому від солодкого набирають вагу

Цукор у цукерках, печиві та шоколадках є "швидким" вуглеводом, який різко підвищує рівень глюкози у крові. Але при цьому до збільшення ваги призводять не вуглеводи самі по собі, а надлишок калорій у раціоні.

Дієтолог Тетяна Лакуста пояснила, що вуглеводи є основним джерелом енергії для нашого організму. До 65% здорового раціону мають складати саме вуглеводи. Але перевагу краще віддавати не солодощам, а "складним вуглеводам", наприклад кашам. У них менше калорій, а також містяться інші корисні для здоров'я речовини.

Читайте також: Чому не виходить схуднути: лікар назвала 5 найпоширеніших причин.

Скільки цукру можна їсти

Тетяна Лакуста радить орієнтуватися на норми вживання цукру, надані Американською асоціацією серця. Для жінок це до 6 ч. ложок на день (близько 25 г), для чоловіків – до 9 ч. ложок (36 г).

Вживати солодке при цьому краще після основного прийому їжі, на десерт. Таким чином глюкоза буде повільніше всмоктуватися, а організм отримає більше поживних речовин – жири, білки та клітковину.

Чим замінити солодощі

У продажу можна знайти безліч "альтернативних" підсолоджувачів - тростинний цукор, мед, сироп агави. Організм сприймає їх так само, як і звичайний цукор. Фруктоза замість глюкози теж не стане порятунком, адже через особливості засвоєння вона сприяє підвищенню тригліцеридів, збільшує ризик діабету, хвороб серця та подагри.

Якщо вам хочеться солодкого, дієтолог рекомендує вибирати продукти без доданого цукру. Серед них - пастила та сухофрукти. Якщо ви готуєте випічку, краще додавати менше цукру, а в якості підсолоджувача додавати бананове чи інше фруктове пюре.

Дізнайтеся також, який шоколад вважають найкориснішим.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я