RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

За скільки годин до сну не можна пити каву: рекомендації, щоб швидше засинати

Нестача нічного сну підвищує ризик розвитку різноманітних хвороб, зокрема діабету, депресії, хронічної втоми, серцево-судинних захворювань, ожиріння, порушення роботи імунної системи. Саме тому так важливо налагодити сон, зробити його регулярним та тривалим.

Читайте також: Просто почніть позіхати: психолог назвав чотири вправи, які допоможуть швидше заснути.

Фото: phc.org.ua

За інформацією Центру громадського здоров'я України, дорослим віком 18-60 років слід спати не менше ніж 7 годин на добу. У дітей та підлітків потреба у нічному відпочинку вища: дітям 6-12 років потрібно 9-12 годин, у 13-18 років – 8-10 годин.

Якщо умови життя дозволяють, слід дотримуватися порядку дня та харчових звичок, які не заважають спати вночі. Так, останню чашку кави намагайтеся випивати не пізніше ніж за 6 годин до сну. Те саме стосується й інших кофеїновмісних напоїв, чаю, алкоголю, а також гострої та солодкої їжі.

"За 6 годин до сну уникайте вживання кофеїну, не переїдайте перед сном і не пийте багато рідини", - йдеться у рекомендаціях лікарів.

Серед інших корисних порад, які допоможуть полегшити сон, - не користуватися смартфоном і не дивитися в екран як мінімум за 30 хвилин до сну. Ритуали приготування до сну повинні бути здоровими та розслаблюючими. Позитивно впливають на засинання прогулянки чи медитації перед сном. Також бажано, щоб у кімнаті було прохолодне свіже повітря: приміщення перед сном можна провітрити.

Експерти радять лягати спати в той самий час, а також не перевантажувати себе важкими думками.

Раніше лікарка дала 6 порад, які допоможуть швидше розслабитися перед сном.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я