RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Європу атакує новий штам коронавірусу: імунітет проти нього безсилий

У Європі зафіксовано низку випадків зараження новим штамом коронавірусу - ВА.2.86, який отримав назву "Пірола". Він є підштамом "Омікрона" і може бути ще заразнішим, з важчим перебігом хвороби.

Про це пише The Guardian.

Читайте також: Знайдений нульовий пацієнт COVID-19: був учнем "Жінки-кажана", фото

На початку вересня у Європі зафіксували новий сплеск COVID-19 і Всесвітня організація охорони здоров'я наголосила на серйозності ситуації. Водночас, і в США ще з початку липня зростає кількість людей, які відправляються до реанімації з COVID. Крім того, зросла кількість смертей серед заражених коронавірусом.

Як повідомили у Європейському центрі профілактики та контролю захворювань, основні причини сплеску коронавірусу в Європі – сезон відпусток та подорожей, а також ослаблення імунного захисту у населення. Крім того, з'явився новий штам коронавірусу - ВА.2.86, який отримав назву "Пірола". Йдеться про підштам "Омікрона". За даними міжнародних органів охорони здоров'я, у цього вірусу зафіксовано високий рівень мутацій. Передбачається, що могло статися до 30 змін у білковій структурі вірусу. Це може означати, що наявні вакцини можуть бути недостатньо ефективними у боротьбі з цим штамом коронавірусу.

"Це відповідає моделі Sars-CoV-2 з початку пандемії. Вони накопичують кілька мутацій, що дозволяють їм уникнути деяких антитіл, викликаних попередньою інфекцією або вакцинацією, вони поширюються протягом декількох місяців, потім їх витісняє варіант, що підхопив кілька різних мутацій, які також функціонують, щоб уникнути попередньої інфекції. Вони обходять існуючий імунітет, і цикл продовжується", - пояснює професор молекулярної мікробіології та імунології в Університеті Джонса Хопкінса Ендрю Пекош.

У штаму "Пірола" стандартні: підвищена температура тіла, кашель, лихоманка, втрата смаку або нюху. Але новий штам COVID-19 може мати й інші симптоми, і слід стежити за будь-якими несподіваними змінами у стані свого здоров'я.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що 5 травня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про скасування статусу пандемії COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації.

Вас також може зацікавити:

Як зберегти судини здоровими в будь-якому віці: фахівці поділилися порадами

Як харчуватися при стресі: дієтолог порадила корисні продукти та страви

Постійна втома заважає жити: лікарі назвали поширені причини цього стану

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я