RU  UA

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Підтримують щитовидку і допомагають схуднути: чому корисно їсти морські водорості

Морські продукти зазвичай вважаються важливим компонентом найбільш здорових моделей харчування, включаючи японську та середземноморську дієти. Найчастіше згадується риба та морепродукти, але також не можна забувати про такий продукт, як морські водорості. Лікар-дієтолог Олег Швець розповів, чим багаті морські рослини і як вони впливають на організм.

Читайте також: Чи можна їсти суші під час схуднення: дієтолог дала відповідь.

Підтримка функції щитовидної залози

Морські водорості мають унікальну здатність поглинати концентровану кількість йоду з океану, який необхідний для підтримки функції щитовидної залози.

Фото: pixabay.com

Вміст йоду відрізняється залежно від виду, місця зростання та способу обробки.

  • Лист висушених морських водоростей може містити 11-1989% від добової норми йоду.
  • Водорості норі – 37 мкг на грам (25% від добової норми).
  • Вакаме - 139 мкг на грам (93%)
  • Комбу - 2523 мкг на грам (1682%).

Однак одним із найкращих джерел йоду, за словами дієтолога, є ламінарія (морська капуста). Усього одна чайна ложка (3,5 г) сушеної ламінарії містить йоду в 59 разів більше за добову норму.

Джерело вітамінів та мінералів

Морські водорості містять невелику кількість вітамінів A, C, E та K, а також фолієву кислоту, цинк, натрій, кальцій та магній. А білки, присутні в деяких морських водоростях, таких як спіруліна та хлорелл, мають усі незамінні амінокислоти. Сушені зелені та фіолетові водорості містять велику кількість вітаміну B12.

Містять захисні антиоксиданти

Крім антиоксидантних вітамінів A, C та E, морські водорості містять широкий спектр корисних рослинних сполук, включаючи флавоноїди та каротиноїди.

У бурих водоростях, таких як вакаме, міститься фукоксантин, який має в 13,5 рази більшу антиоксидантну здатність, ніж вітамін Е. Цей каротиноїд захищає клітинні мембрани краще, ніж вітамін А. Краще засвоюватися організмом разом з жиром.

Сприяють здоров'ю кишківника

Морські водорості є чудовим джерелом клітковини, яка становить приблизно 25-75% їхньої сухої ваги. Це вище, ніж вміст клітковини у більшості фруктів та овочів. Клітковина покращує травлення та є джерелом поживних речовин та енергії для "дружніх" бактерій у товстому кишківнику.

Допомагають схуднути

Клітковина у водоростях не містить калорій і може сповільнити випорожнення шлунка. Це сприяє довшому відчуттю ситості та відстроченню повернення голоду.

Також вважається, що морські водорості мають ефект проти ожиріння. Зокрема, кілька досліджень на тваринах показують, що фукоксантин у морських водоростях допомагає зменшити жирові відкладення.

Зменшують ризик серцевих захворювань

Хвороби серця – основна причина смерті у всьому світі. Серед факторів, що підвищують ризик, високий рівень холестерину, високий кров'яний тиск, куріння, відсутність фізичної активності або надмірна вага. Морські водорості можуть допомогти знизити рівень холестерину у крові.

Читайте також: Корисні для серця і мозку: дієтолог розповіла про чарівну силу горіхів.

Знижують ризик діабету 2 типу

Діабет виникає внаслідок порушення метаболізму та контролю рівня цукру в крові. Фукоксантин, що міститься у бурих водоростях, може допомогти покращити контроль рівня цукру в крові. Також він може покращити рівень цукру в крові у людей, які мають генетичну схильність до інсулінорезистентності, яка є основним механізмом розвитку діабету 2 типу.

Інша речовина в морських водоростях, альгінат може знизити всмоктування цукру в кров.

Лікар попереджає, що попри те, що морські водорості вважаються здоровою їжею, їхнє надмірне споживання може виявитися потенційно небезпечним.

"Щоб отримати максимальну користь для здоров'я, їжте водорості регулярно, але у невеликих кількостях", - рекомендує дієтолог.

Дізнайтеся також, чому корисно їсти помідори.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я