У серпні помідори стають одними з найбільш популярних овочів. Їх використовують для приготування салатів та заготовок на зиму, хоча саме свіжі томати є найкориснішими для здоров'я. Ось що про це говорять наукові дослідження.
У помідорах міститься мало калорій (18 ккал/100 г), зате багато вітаміну С і калію. Вони також багаті на антиоксиданти — лікопін, відповідальний за характерний колір томатів, пов'язаний зі зниженням ризику різних хронічних захворювань.
Читайте також: Чим корисні огірки: топ-6 несподіваних властивостей зелених овочів.
Захищають здоров'я мозку
Антиоксиданти в помідорах можуть потенційно захищати мозок від нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера. Одне 4-річне дослідження показало, що у людей віком від 70 років, які споживали більшу кількість лікопіну, спостерігалося повільніше зниження когнітивних функцій (здатність розуміти, вивчати, усвідомлювати та переробляти інформацію).
Допомагають боротися із метаболічним синдромом
Метаболічний синдром – це група станів, що підвищують ризик серцевих захворювань, цукрового діабету, інсульту та інших серйозних проблем зі здоров'ям. Його визначають за наявністю як мінімум 3-х із 5-ти факторів: широка талія, підвищений артеріальний тиск, високий вміст цукру та тригліцеридів у крові, а також низький рівень "хорошого" холестерину (ЛПВЩ).
В одному дослідженні 15 учасників протягом 2 місяців пили томатний сік один раз на день, чотири рази на тиждень. У групі спостерігалося значне зниження рівня "поганого" холестерину (ЛПНЩ), підвищення рівня "хорошого" холестерину і поліпшення рівня інсуліну натще.
Читайте також: Можна навіть отруїтися: у яких випадках кавун може зашкодити здоров'ю.
Захищають серце
Дієта, багата на томати, пов'язана зі зниженням ризику серцевих захворювань. Огляд 25 наукових досліджень показав, що високе споживання лікопіну в помідорах знижує ризик серцевих захворювань на 14%. Особливо корисно поєднувати томати з оливковою олією: саме вона посилює всмоктування антиоксиданту лікопіну.
Томатний суп – корисна страва.
Поліпшують закрепи
Недостатня кількість рідини та клітковини в раціоні може спричинити закреп. Помідори містять ці важливі компоненти, тому підтримують гідратацію та здорову перистальтику кишківника.
Можуть знизити ризик раку
Дослідження показують, що антиоксиданти лікопін і бета-каротин у томатах мають протиракові властивості. Вони захищають ДНК клітин від пошкоджень, які можуть призвести до розвитку раку. Декілька наукових праць показали, що чоловіки, які споживають більше помідорів, мають нижчий ризик розвитку раку передміхурової залози.
Читайте також: Корисні для очей та кісток: 6 несподіваних властивостей кабачків.
Поліпшують імунітет
Вітамін С та бета-каротин у томатах і томатному соку допомагають підтримувати імунну систему. Одне дослідження показало, що томатний сік значно підвищує рівень імунних клітин, які, як відомо, борються із вірусами.
Чи шкодять помідори здоров'ю?
Більшість людей можуть їсти як сирі, так і приготовані помідори, якщо вони є частиною збалансованої дієти. Лише у деяких випадках вживання свіжих помідорів краще узгодити із лікарем. Наприклад, ці овочі можуть погіршити стан при гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) або мігрені.
Дізнайтеся також, як змінити харчування, щоб нормалізувати артеріальний тиск.