RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Є плюси і мінуси: дієтолог розповіла, чи можна схуднути за допомогою вівсяної каші

Коли ми хочемо схуднути, на думку однією з перших приходить вівсянка. Адже більшість людей вважають, що цей продукт сприяє зниженню ваги, а також є корисним для нашого організму. Чи так це насправді, розповіла лікар дієтолог Катерина Толстікова.

Фахівець пояснила, чи допомагає вівсяна каша у скиданні кілограмів, як правильно обрати та вживати цей інгредієнт. Деталями вона поділилася на своєму YouTube каналі "Школа здоров'я лікаря Толстікової".

Читайте також: Гречка нормалізує холестерин, а пшоно усуває набряки: чим корисні каші для здоров'я.

Фото: unsplash.com

"Якщо ви полюбляєте вівсяну кашу і дійсно хочете її додати у раціон, варто розуміти, що є плюси і мінуси цього продукту. Вівсяна каша, якщо це крупа, вона містить оболонку, це така груба клітковина, яка потрапляє в кишківник і виконує роль перистальтики. Тобто, допомагає нормалізувати моторику шлунково-кишкового тракту. Також вона виконує роль їжі мікробів - це також протизапальна історія.

У вівсяній крупі велика кількість бета-глюкану - це такий компонент, який може впливати на імунну систему позитивно, так само і включатися в роль антиоксидантів. Є такі речовини, які на клітинному біохімічному рівні також виконують хорошу роль для нашого організму", - каже спеціалістка.

То чи можна схуднути за допомогою вівсянки?

"Якщо ви її будете їсти правильно, жувати довго, у вигляді крупи і не солодку або лише інколи солодку, то така їжа може сприяти схудненню. Це буде правильна калорійність, можливо, незначний дефіцит, і ви отримаєте достатню кількість енергії. Якщо організм потребуватиме, він почне худнути, - наголошує експертка. - Що стосовно вівсяної дієти, варто зрозуміти – це міф. Ніхто не худне через певний продукт. Такого не існує".

Тим не менше, за словами фахівця, вівсянка – відмінне джерело складних вуглеводів, особливо якщо це цільне зерно. Також це джерело таких вітамінів, як вітаміни групи B ціамін, злаки.

Читайте на тему: Клітковина і білки: дієтолог назвала продукти, які краще їсти на сніданок.

Фото: unsplash.com

Яку вівсяну кашу не обирати і як її не слід вживати?

Дієтолог радить відмовитись від крупи швидкого приготування, оскільки це своєрідна гомогенна маса, у якій не залишилось нічого корисного. Цей продукт не є нутритивним, не є корисним. Якщо ви купуєте каші в пакетиках, і ця каша вже містить в складі сухе молоко – це поганий продукт.

"Допускаються для вживання плющені пластівці, які потребують варіння. Вони більш грубі, там є клітковина, є частина ще вітамінів групи В, тому їх ще можна споживати", - каже Толстікова.

"Щоб визначити, чи підходить каша вам чи ні, зверніть увагу на наступне: якщо ви заливаєте водою і її неможливо розжувати без варіння, значить ця каша вам підходить. А якщо ви заливаєте водою і можна пожувати, то ні. Це взагалі вже не крупа, вона дуже оброблена", - також розповідає спеціалістка.

Читайте на нашому сайті: Як харчуватися при стресі: дієтолог порадила корисні продукти і страви.

Дієтолог рекомендує вживати крупи їсти в несолодкому вигляді: з овочами, яйцем, зеленню, м'ясом, рибою, горіхами, маслом чи вершками: "Не кладіть туди фрукти, мед, згущене молоко або ще якусь велику купу цукру. Це - не дуже корисний прийом їжі".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я