Коли ми хочемо схуднути, на думку однією з перших приходить вівсянка. Адже більшість людей вважають, що цей продукт сприяє зниженню ваги, а також є корисним для нашого організму. Чи так це насправді, розповіла лікар дієтолог Катерина Толстікова.
Фахівець пояснила, чи допомагає вівсяна каша у скиданні кілограмів, як правильно обрати та вживати цей інгредієнт. Деталями вона поділилася на своєму YouTube каналі "Школа здоров'я лікаря Толстікової".
Читайте також: Гречка нормалізує холестерин, а пшоно усуває набряки: чим корисні каші для здоров'я.
"Якщо ви полюбляєте вівсяну кашу і дійсно хочете її додати у раціон, варто розуміти, що є плюси і мінуси цього продукту. Вівсяна каша, якщо це крупа, вона містить оболонку, це така груба клітковина, яка потрапляє в кишківник і виконує роль перистальтики. Тобто, допомагає нормалізувати моторику шлунково-кишкового тракту. Також вона виконує роль їжі мікробів - це також протизапальна історія.
У вівсяній крупі велика кількість бета-глюкану - це такий компонент, який може впливати на імунну систему позитивно, так само і включатися в роль антиоксидантів. Є такі речовини, які на клітинному біохімічному рівні також виконують хорошу роль для нашого організму", - каже спеціалістка.
То чи можна схуднути за допомогою вівсянки?
"Якщо ви її будете їсти правильно, жувати довго, у вигляді крупи і не солодку або лише інколи солодку, то така їжа може сприяти схудненню. Це буде правильна калорійність, можливо, незначний дефіцит, і ви отримаєте достатню кількість енергії. Якщо організм потребуватиме, він почне худнути, - наголошує експертка. - Що стосовно вівсяної дієти, варто зрозуміти – це міф. Ніхто не худне через певний продукт. Такого не існує".
Тим не менше, за словами фахівця, вівсянка – відмінне джерело складних вуглеводів, особливо якщо це цільне зерно. Також це джерело таких вітамінів, як вітаміни групи B ціамін, злаки.
Читайте на тему: Клітковина і білки: дієтолог назвала продукти, які краще їсти на сніданок.
Яку вівсяну кашу не обирати і як її не слід вживати?
Дієтолог радить відмовитись від крупи швидкого приготування, оскільки це своєрідна гомогенна маса, у якій не залишилось нічого корисного. Цей продукт не є нутритивним, не є корисним. Якщо ви купуєте каші в пакетиках, і ця каша вже містить в складі сухе молоко – це поганий продукт.
"Допускаються для вживання плющені пластівці, які потребують варіння. Вони більш грубі, там є клітковина, є частина ще вітамінів групи В, тому їх ще можна споживати", - каже Толстікова.
"Щоб визначити, чи підходить каша вам чи ні, зверніть увагу на наступне: якщо ви заливаєте водою і її неможливо розжувати без варіння, значить ця каша вам підходить. А якщо ви заливаєте водою і можна пожувати, то ні. Це взагалі вже не крупа, вона дуже оброблена", - також розповідає спеціалістка.
Читайте на нашому сайті: Як харчуватися при стресі: дієтолог порадила корисні продукти і страви.
Дієтолог рекомендує вживати крупи їсти в несолодкому вигляді: з овочами, яйцем, зеленню, м'ясом, рибою, горіхами, маслом чи вершками: "Не кладіть туди фрукти, мед, згущене молоко або ще якусь велику купу цукру. Це - не дуже корисний прийом їжі".
- Раніше дієтолог порадив здорову альтернативу цукеркам: чим їх замінити.