RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Защемлення нерва та цукровий діабет: лікар назвав поширені причини оніміння рук

Синдром зап'ястного каналу може бути однією з причин оніміння рук. Детальніше про це на своїй сторінці у Facebook розповів лікар-гастроентеролог, дієтолог Олег Швець.

"Якщо у вас німіють кисті або інші частини рук, причини можуть бути різні. Часто такі прояви має синдром зап’ясткового каналу або защемлення нервових волокон. Крім того, при тривалому сидінні або сні в одній позі, порушується кровообіг у певних судинах, а деякі нервові закінчення знаходяться під тривалим тиском, що викликає короткочасне оніміння", - йдеться у пості експерта.

Читайте також: Як проявляється "офісний синдром": симптоми та способи уникнути неприємних відчуттів.

Фото: facebook.com/oleg.shvets.545

Оніміння рук може виникнути при наявності таких симптомів або станів:

Зап'ястковий синдром

Він проявляється поступово, оніміння спочатку з'являється у великому пальці, потім в інших. У разі підтвердження або підозри на зап'ястковий синдром варто робити перерви під час рухів, щоб руки могли відпочивати. Також фахівець радить уникати дій, які погіршують симптоми. Якщо вони не зникають і заважають нормально функціонувати, рекомендується звернутися до лікаря.

Шийна радикулопатія (защемлення шийного нерва)

Цей стан викликає біль, який може призвести до м'язової слабкості та оніміння. Зазвичай він виникає через травму або надмірне навантаження. Іноді це може бути пов'язано з такими проблемами, як артрит, звуження проміжків між кістками або пухлина хребта. Полегшити симптоми можна за допомогою відпочинку та знеболювальних. Якщо за кілька днів симптоми не проходять, варто звернутися до експерта.

Мігрень з аурою

Якщо мігрень з аурою є причиною оніміння рук, симптоми зазвичай починаються протягом години після головного болю і тривають до 60 хвилин. Серед інших симптомів: зміна зору або втрата, поява сліпих плям, бачення зигзагоподібних ліній, спалахів світла або зірок, м'язова слабкість, труднощі з мовленням чи пошуком потрібного слова. Якщо знеболювальні не допомагають, фахівець може призначити препарати для лікування та профілактики мігрені.

Цукровий діабет

Тривале підвищення рівню цукру у крові здатне пошкодити нерви та викликати діабетичну нейропатію. У такому випадку оніміння зазвичай з'являється у ногах, а іноді може виникнути і в руках. "Для лікування діабетичної нейропатії немає конкретних препаратів, але є ті, що полегшують симптоми. Кращий контроль цукру в крові допоможе уповільнити пошкодження нервів", - розповідає Швець.

Читайте на тему: Збій всього організму: лікар назвав основні симптоми дефіциту мінералів.

Фото: unsplash.com

Неврологічні патологічні стани

Розсіяний склероз може призвести до оніміння рук. У такому випадку варто звернутися до спеціаліста, щоб отримати лікування та усунути симптоми.

Побічні ефекти хіміотерапії

Також можуть призвести до пошкодження нервів, що призведе до оніміння або поколювання, болю у руках, ногах, пальцях рук, ніг або інших частинах тіла. Це нормальний побічний ефект деяких видів хіміотерапії, але якщо він заважає у повсякденному житті, варто проконсультуватися з лікарем.

Інсульт

Окрім оніміння, можуть з'явитися слабкість, сплутаність свідомості, проблеми із зором та мовленням, а також опущення однієї сторони обличчя, проте не завжди. У разі підозри інсульту варто викликати швидку.

Читайте на нашому сайті: Лікар розповіла, як позбутися головного болю з ліками і без.

Інфаркт

У такому випадку відчуття оніміння виникає на внутрішній стороні лівої руки та супроводжується болем у грудях. Якщо є прояви, які схожі на симптоми серцевого нападу, негайно телефонуйте до швидкої.

Неоптимальний рівень вітамінів

Недостатнє надходження низки мікроелементів групи B також може призвести до оніміння. "Результати дослідження також встановлюють асоціацію подібних проявів із зниженням рівню вітаміну D. Після виключення всіх перерахованих вище причин появи оніміння рук, лікар може запропонувати прийом комплексу вітамінів В, або вітаміну D, якщо його рівень нижче норми", - говорить спеціаліст.

  • Що робити при болю в попереку: раніше лікар назвала ефективні та марні способи лікування.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я