Надлишок солодощів у раціоні часто призводить до перевищення добової норми калорій і, як наслідок, появи зайвих кілограмів. Саме тому багато людей шукають здорову альтернативу цукеркам та тістечкам, і варіантів достатньо.
Голова Української асоціації дієтологів Олег Швець на своїй сторінці у Facebook запропонував замінити цукерки родзинками. Фахівець розповів, у чому користь таких ласощів.
Читайте також: Чому постійно тягне на солодке: психологічні та фізіологічні причини.
Хоча родзинки містить багато фруктози та калорій, у них багато клітковини, а також вітамінів, заліза та інших важливих мікроелементів. Щоб не звести нанівець всю користь, Олег Швець радить з'їдати не більше ніж 2 ст. ложки (30 г) родзинок за один прийом.
Клітковина в родзинках покращує процес травлення, насичує, допомагає контролювати рівень холестерину. Залізо в ньому сприяє утворенню еритроцитів – клітин крові, які переносять кисень у всі органи та системи нашого організму. Також у родзинках багато бору. Про цей мікроелемент мало говорять, але він працює у зв'язці з вітаміном D і кальцієм, щоб наші кістки та суглоби залишалися здоровими.
Ще один плюс родзинок – високий вміст поліфенолів, - антиоксидантів, які захищають наші клітини від окисного стресу та руйнівної дії вільних радикалів.
Читайте також: Як їсти солодке без шкоди для здоров'я та набору ваги: поради дієтолога.
За словами дієтолога, родзинки можна їсти як окремо, так і додавати до різних страв: печива, кексів, граноли, вівсянки, йогурту. Можна доповнювати родзинками також салати, плов.
"Звичайно, як і для будь-яких сухофруктів, надмірне вживання родзинок може бути нездоровим через високий вміст цукру і калорій, - попередив Олег Швець. - Переконайтеся, що за один раз ви їсте не більше жмені".