RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Дієтолог порадила, які вітаміни та мінерали додати до свого раціону взимку

Дефіцит вітамінів та мікроелементів можна розпізнати за основними ознаками, про які ми раніше розповідали. Цього разу дієтолог Оксана Скиталінська пояснила, які саме добавки слід приймати в зимовий період і чому це може знадобитися. Відповідна публікація з'явилася на сторінці експертки у Facebook.

Так, у пості Скиталінська зазначила, що з приходом зими багато людей відчувають безсоння, надмірну сонливість, слабкість у м'язах, біль у кістках, а також зіштовхуються з набором зайвої ваги. Підтримати своє здоров'я у гарному стані можна за допомогою правильного харчування, фізичної активності та хорошого сну. Але, як наголошує фахівець, "їжа не у всіх засвоюється однаково", тому звичний раціон можна підкріплювати прийомом певних вітамінів та мінералів. На які саме компоненти звернути увагу, експертка розповіла далі.

Читайте також: Як уникнути збільшення ваги взимку: дієтолог дала корисні поради.

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

Які вітаміни приймати зимою?

  • Вітамін D є фундаментальним для нашої імунної системи та здоров'я кісток, зменшує ризик появи депресії та порушення обміну речовин.
  • Омега-3 жири мають протизапальні властивості, зменшують рівень гормону стресу кортизолу та збільшують синтез глутатіону. Також входять до складу мембран всіх клітин тіла, і при дефіциті спричиняють когнітивні порушення.
  • Магній допомагає м'язам якісно працювати та підтримує стабільний артеріальний тиск. При дефіциті у стінках артерій в серці збільшується вміст кальцію, що призводить до зменшення еластичності судин; в нирках розвиваються дегенеративні зміни та утворюються камені.
  • Вітамін B6 необхідний для правильної роботи мозку, знижує рівень глікозильованого гемоглобіну, зменшує Ризик розвитку інсулінорезистентності та цукрового діабету другого типу.
  • Цинк важливий для імунної системи, а його дефіцит може сприяти розвитку інфекцій.

Читайте на тему: Лікар розповіла, чим небезпечний безконтрольний прийом вітамінів та біодобавок.

Фото: Getty Images

  • Фосфатидилсерин - необхідна складова клітинних мембран. Лецитин нормалізує обмін холестерину та запобігає накопиченню жиру в печінці.
  • Вітамін С нейтралізує канцерогенну речовину нітрозамін, що утворюється, коли ми вживаємо оброблене червоне м'ясо, ковбаси чи сосиски; покращує стан бронхів та легенів, зміцнює станку судин, підвищує витривалість.

Проте на самі лише добавки покладатися не варто. Також фахівець рекомендує не забувати про регулярну фізичну активність, якісний сон тривалістю 7-9 годин та правильне збалансоване харчування, про що вже згадувалося вище.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я