RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Як уникнути збільшення ваги взимку: дієтолог дала корисні поради

Багато людей помічають, що взимку їхня вага збільшується швидше. Таке явище має просте пояснення, і дієтолог Оксана Скиталінська розповіла про нього своїм підписникам у Facebook.

Читайте також: Як скинути вагу без шкоди для здоров'я: поради, які знадобляться при схудненні.

За словами лікарки, взимку посилюється інсулінорезистентність – стан організму, при якому знижується чутливість клітин та тканин до гормону інсуліну. Це стародавній механізм, покликаний адаптувати наші тіла для накопичення жиру та виживання у холодну пору року.

Фото: Getty Images

Жир накопичується не лише під шкірою, а й у клітинах печінки, підшлункової залози навколо внутрішніх органів. Сприяє збільшенню ваги також і зміна способу життя, який ми ведемо взимку: менше рухаємося на свіжому повітрі, більше часу проводимо в приміщенні, часто їмо більш жирну та солодку їжу.

Оксана Скиталінська дала кілька порад, як уникнути накопичення жиру та підтримати здоров'я в холодну пору року.

Правильне харчування

Дієтолог радить їсти взимку більше клітковини, яка є в овочах. Буряк, моркву та гарбуз можна запікати, тушкувати, варити. Корисною буде і запечена охолоджена картопля, страви з бобових.

Читайте також: Дієтолог назвала "легкі" продукти, які можуть заважати схуднути.

Замість білого хліба варто їсти житній, адже він краще насичує і містить більше корисної клітковини.

Підтримати нормальний обмін речовин допоможуть ферментовані продукти: квашена капуста та огірки, мочені яблука, буряковий квас, кефір та інші кисломолочні продукти.

Важливі вітаміни

"У поєднанні з фізичними вправами риб'ячий жир може підвищити активність ферментів, відповідальних за окислення жирів. Тому доповнюйте ним свій зимовий раціон", - радить дієтолог.

Серед інших важливих харчових добавок для зими - "антидепресивний та протизапальний" вітамін Д (крім таблеток, міститься в яйцях, грибах, жирній морській рибі) та вітамін С (є в капусті, смородині, петрушці, шипшині).

Читайте також: Дієтолог пояснила, чому з віком жінки швидше набирають вагу.

Фото: Getty Images

Теплі напої

Щоб узимку клітини організму не страждали від зневоднення, а біохімічні процеси у них проходили без проблем, потрібно пити достатньо теплої води протягом дня. Алкоголь слід обмежити, адже він уповільнює обмін речовин.

Повноцінний сон

Нестача сну посилює інсулінорезистентність, через що вага збільшується. Важливо налагодити нічний відпочинок, провітрювати приміщення, перед сном вимкнути джерела світла.

Фізичні вправи

Щоб узимку вага знижувалась, а не збільшувалася, Оксана Скиталінська радить регулярно рухатися на свіжому повітрі у комфортному теплому одязі. "Навіть 10-15 хвилин зарядки зменшують інсулінорезистентність, - пише вона. - Фізична активність покращує стан судин, зменшує ризик серцево-судинних катастроф - інсультів, інфарктів, раптової смерті".

Дізнайтеся також, як гормони впливають на вагу і чи винні вони в зайвих кілограмах.

Цікаві новини для вас:

Серйозна загроза здоров'ю: лікарі розповіли про небезпеку самотності.

Чи правда цукрозамінники корисніші від звичайного цукру: ось, що кажуть лікарі.

Лікарі порадили, як знизити тривожність та покращити психологічний стан під час блекаутів.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я