RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Чи правда цукрозамінники корисніші за звичайний цукор: ось, що кажуть лікарі

Надмірне вживання цукру може призвести до негативних наслідків, тому важливо слідкувати за тим, яку кількість цього продукту ви споживаєте щодня. Експерти з Центру громадського здоров'я МОЗ України розповіли про цукрозамінники, які більшість людей вважають кориснішими за звичайний цукор. Чи так це насправді, пояснили фахівці. Відповідна публікація з'явилася на їхньому офіційному сайті.

"Цукрозамінники – це підсолоджувачі, які використовуються замість звичайного столового цукру. Деякі виробники нещиро називають свої підсолоджувачі “натуральними”, навіть якщо вони пройшли значну технологічну обробку", - йдеться у джерелі.

Читайте також: Є в Coca-Cola і жувальних гумках: популярний замінник цукру віднесли до продуктів, що можуть провокувати рак.

Фото: unsplash.com

Спеціалісти зазначають, що цукрозамінники поділяються на штучні і натуральні. Останні - це фруктові соки, нектари мед кленовий сироп тощо, і часто вони рекламуються як більш здорові варіанти. Проте навіть такі компоненти все ще можуть підлягати обробці, що ставить під сумнів їхню натуральність, а значить, і вплив на здоров'я.

Як правило, натуральні підсолоджувачі вважаються більш безпечними, але важливо розуміти, що споживання будь-якого виду доданого цукру не несе користі для нашого організму. За словами експертів, у такому виді цукрозамінників не міститься багато корисних поживних речовин: клітковини, поліфенолів, вітамінів чи мінералів.

"Мед і цукор схожі за поживною цінністю, а організм однаково переробляє їх на глюкозу та фруктозу. Надмірне споживання будь-якого цукру, зокрема й натуральних замінників, може призвести до таких проблем зі здоров’ям як карієс, надмірна вага та підвищений рівень тригліцеридів", - розповідають фахівці.

Що стосується штучних замінників цукру, то вони зроблені як з синтетичних компонентів, так і з природних джерел (наприклад, з рослин). Такий вид замінників є надзвичайно солодким та майже не містить калорій. Він швидко використовується в оброблених харчових продуктах: безалкогольні напої, випічка, цукерки, пудинги, джеми тощо. На відміну від класичного цукру, штучні замінники не підвищують рівень глюкози в крові, що є дуже важливим для людей з цукровим діабетом.

Читайте на тему: Зверніть увагу на харчування: лікар розповіла, які продукти провокують здуття.

Фото: unsplash.com

Тим часом Всесвітня організація охорони здоров'я не рекомендує вживати нецукрові підсолоджувачі для контролю ваги чи зниження ризику появи цукрового діабету, захворювань серцево-судинної системи чи раку. Однак ця рекомендація не стосується людей, які мають цукровий діабет.

У списку підсолоджувачів: аспартам, ацесульфам калію, адвантам, сахарин, цикламати, неотам, сукралоза, стевія та її похідні. "Заміна вільних цукрів на штучні чи природні підсолоджувачі не допомагає контролювати вагу в довгостроковій перспективі", - резюмують спеціалісти.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: цукор