RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Зверніть увагу на харчування: лікар розповіла, які продукти провокують здуття

Здуття живота (ще одна назва - метеоризм) - поширене явище, що супроводжується болем, відрижкою та виділенням великої кількості травних газів протягом кількох годин після їжі. Лікар-гастроентеролог Євгенія Белінська пояснила, що у разі виникнення цієї проблеми слід уважно передивитися свій режим харчування та налагодити його.

Лікар-гастроентеролог Євгенія БелінськаФото: instagram.com/dr.belinska

"Коли пацієнти помічають, що в них з‘явилось здуття, чомусь всі біжать шукати страшне захворювання, ігноруючи свої харчові звички. А причина здуття часто лежить на поверхні, адже істотний вплив має саме ваше харчування", - розповідає експертка у Instagram.

Продукти, які можуть провокувати метеоризм:

  • надлишок цукру та/або цукрозамінників в раціоні. І мед, який містить фруктозу також сюди відноситься. Отже 3 чашки чаю з медом на день можуть викликати зовсім не той ефект, якого ви очікуєте. Та ще й при термічній обробці меду корисні властивості втрачаються.
  • Бобові - містять галактоолігосахариди і фруктани – харчові волокна, які людський організм не здатний перетравити самостійно. Коли бактерії в кишківнику їх розщеплюють, утворюється газ, який може давати дискомфорт в кишківнику.
  • Лактоза. Іншими словами - "молочний цукор" - також може негативно вплинути на ваше самопочуття. Спеціалістка радить виключати з раціону цей компонент тільки у тому випадку, якщо помітили, що почуваєте себе не дуже добре після його вживання.
  • Надлишкове вживання свіжих овочів та фруктів. Ваша тарілка повинна бути збалансованою: кожен основний прийом їжі має включати білки, жири та вуглеводи. В протилежному випадку наслідки можуть бути негативними.
  • Броколі, цвітна капуста, білокачанна, квашена, артишоки, спаржа та цибуля-шалот можуть викликати метеоризм, бо містять фруктани, які належать до коротколанцюгових вуглеводів з групи FODMAP.
  • Надмірне вживанні білкової їжі та протеїнових коктейлів. В кишківнику починають переважати процеси гниття, а це також може супроводжуватись надмірним газоутворенням. За словами лікарки, така ситуація може трапитись у тих, хто починає активно займатись спортом і різко збільшує кількість білка в раціоні.
  • Зловживання хлібо-булочними виробами.

Фото: unsplash.com

"Якщо ви помітили, що здуття стало вашим постійним супутником, і це єдина скарга - зверніть увагу на харчування, а вже потім шукайте хвороби", - резюмує фахівець.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я