RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Швидше передаються від людини до людини: у МОЗ розповіли про нові штами коронавірусу в Україні

Раніше в МОЗ повідомляли, що в 2023 році в Україні виявили два нових штами коронавірусу, які швидше вражають ослаблений імунітет: один з них називається "Пірола", другий носить ім'я "Еріс". Наразі фахівці охорони здоров'я уточнили, що крім них у країні циркулює ще як мінімум 11 різновидів "Омікрону".

Читайте також: Чи буде карантин у школах під час війни: у МОЗ озвучили відповідь.

Фото: Getty Images

За словами головного державного санлікаря Ігоря Кузіна, нині на території України циркулює понад 13 різновидів вірусу SARS-CoV-2 варіанта "Омікрон". Саме цей варіант характеризується великою кількістю мутацій, які допомагають інфекції швидше передаватися від людини до людини, а також успішно ховатися від імунної відповіді.

Симптоми нових штамів коронавірусу в цілому схожі, викликають легкий або середній перебіг захворювання. У групі підвищеного ризику, як і раніше, залишаються люди віком від 60 років, а також особи з різними хронічними захворюваннями.

"Випадки з госпіталізацією або смертельні випадки у нас, на жаль, припадають саме на вікову групу від 60 років або серед тих людей, які мають супутні захворювання", - заявив Кузін.

Читайте також: Чи можна швидше одужати, якщо "пропотіти" застуду: як правильно лікуватися.

Київ, Львів та інші густонаселені міста – лідери за кількістю випадків COVID-19 у 2023 році. Лікарі нагадують, що базового курсу вакцинації буде достатньо, щоб у здорової людини сформувався достатній рівень імунітету проти мутацій "Омікрону".

Додатковий бустер рекомендують зробити людям старше 60 років, пацієнтам, які мають тяжкі супутні захворювання, а також тим, хто раніше перехворів на коронавірус у тяжкій формі.

У МОЗ наголосили, що до кінця 2024 року вакцина проти COVID-19 залишається безкоштовною. Щоб зробити щеплення, зверніться до сімейного лікаря або відвідайте пункт вакцинації.

Дізнайтеся також, чи правда препарати для імунітету допомагають захиститися від інфекцій.

Цікаві новини для вас:

Не лише застуда: експерти назвали 8 хвороб, які "ходять" у холодний сезон.

Обов'язкові для всіх дітей: які 10 щеплень можна безкоштовно зробити в Україні.

Не лише інфекції: лікар назвала неочевидні причини болю у горлі.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я