RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Чи можна захиститися від хвороб препаратами "для імунітету": правда і міфи

Зима - період застуд та інших поширених хвороб холодного сезону, тому багато людей у цей час шукають способи, які допоможуть укріпити імунітет та захиститися від можливих інфекцій. Популярним способом є так звані препарати "для імунітету", які, на думку багатьох, мають позитивний вплив на здоров'я. Чи так це насправді, пояснив сімейний лікар Євгеній Гончар. Відповідна публікація з'явилася на офіційному сайті МОЗ України.

Читайте також: Як харчуватися для профілактики інсульту: дієтолог назвала корисні і шкідливі продукти.

Фото: unsplash.com

Так, фахівець розповідає, що однією з найбільших груп препаратів для підвищення імунітету є гомеопатичні, які лікують за принципом "клин клином". Тобто пацієнту пропонують речовину у низькій концентрації, яка у великій концентрації мала б провокувати ті самі симптоми, що і хвороба. І, попри велику кількість досліджень геометричних препаратів, досі немає переконливих свідчень щодо їх ефективності. Проте існує ймовірність, що гомеопатія допоможе, якщо людина схильна до самонавіювання - може спрацювати ефект плацебо або ж природний перебіг захворювання, що може бути сприйнятий як чарівний ефект гомеопатії.

Друга за популярністю група ліків для підвищення імунітету – імуномодулятори. Гончар наголошує, що імунна система людини – складна, і не варто сподіватися, що дія на якийсь її компонент в одну мить допоможе укріпити імунітет.

"Фактично це те саме, що прискорювати роботу комп’ютера молотком. Під питанням не лише ефективність імуномодуляторів, а й безпечність таких препаратів з країн екс-СРСР, бо щодо них не проводились клінічні дослідження з належною методологією", - пояснює експерт.

Читайте на тему: Вчені розповіли, як м'ясо може нашкодити здоров'ю: особливо небезпечні бекон і хот-доги.

Фото: unsplash.com

Що ж робити?

Зміцнити імунітет та покращити загальний стан здоров'я допоможуть такі поради: нормальний сон, фізична активність, раціональне збалансоване харчування. Але, як показує досвід багатьох людей, цих рекомендацій дотримуватись набагато важче, аніж просто прийняти пігулку.

Також важливим є раціональне правильне лікування, яке не буде підривати імунітет. Не слід намагатися вилікувати грип антибіотиками, ангіну - сольовими пов'язками, не варто приймати жарознижуючі при температурі 37,5.

Фахівець рекомендує дотримуватися збалансованого раціону: не пропускати основні прийоми їжі і забути про перекуси на ходу. Також не варто відмовлятись від сезонних продуктів, але слід скоротити вживання цукру, солі, алкоголю та споживати лише необхідну кількість калорій.

Якщо ж ви ніяк не можете подружитися зі спортом, експерт радить хоча б півгодини в день приділяти прогулянкам на свіжому повітрі: це допоможе підвищити імунітет, покращити роботу мозку та серцево-судинної системи, а також сприятиме покращенню якості сну та зменшенню стресу.

Читайте на нашому сайті: Чи правда корисніше вживати в їжу морську сіль, ніж звичайну промислову.

Ще один дієвий спосіб зберегти здоров'я - вчасно проводити вакцинацію.

"Сьогодні щеплення є єдининим достовірним способом, який може запобігти захворюванню на грип. На жаль, вакцинація не забезпечує захисту від інших респіраторних інфекцій (таких як риновірус, аденовірус тощо), але саме грип є найбільш небезпечним з цієї групи. Саме через віруси грипу щороку тисячі людей потрапляють у лікарні,а десятки і сотні українців помирають", - підсумовує Євгеній Гончар.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: імунітет