RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Як харчуватися для профілактики інсульту: дієтолог назвала корисні і шкідливі продукти

Інсультом називають гостре порушення мозкового кровообігу, яке є однією з найчастіших причин смерті людей в усьому світі. Дієтолог та нутриціолог Оксана Скиталінська розповіла, як зменшити ризик інсульту за допомогою правильного харчування.

На своїй сторінці у Facebook лікар пояснила, що в основі інсультів, ішемічної хвороби серця та інших поширених захворювань серцево-судинної системи лежить атеросклероз. У людей з цим хронічним захворюванням на стінках судин відкладаються "бляшки" . Таке закупорювання веде до порушення кровообігу різних органів, включаючи головний мозок.

Читайте також: Як знизити тиск за допомогою харчування: лікар назвав найкращу дієту.

Фото: pixabay.com

Ризик інсультів збільшується, якщо людина регулярно вживає висококалорійну їжу, борошняні вироби, "рідкі солодощі" (лимонади, фруктові соки), транс-жири (маргарин, цукерки, напівфабрикати, вафлі з начинкою), насичені жири (ковбаси та сосиски, вершкове масло, жирні молокопродукти).

Для профілактики інсульту Скиталінська рекомендує дотримуватися збалансованого раціону, в якому будуть білкові та цільнозернові продукти, овочі, фрукти та ягоди, а також корисні жири.

"Без одноразових жирових навантажень, наприклад, жирна піца або торт з кремом, смажена жирна їжа, - пише дієтолог про здорове харчування. - Обмежити солодощі, вживати якомога рідше, а краще - замінити ягодами та фруктами. Харчування має бути багатим на клітковину та пектин. Це мелені пшеничні, вівсяні та житні висівки, які можна додавати у страви. Запечені овочі, ягоди, морська капуста".

Дієтолог радить контролювати вживання кухонної солі (норма - близько 1 чайної ложки), додати до раціону вітамін С у вигляді ягід шипшини, зелені петрушки, капусти, болгарського перцю.

Читайте також: Гречка нормалізує холестерин, а пшоно усуває набряки: чим корисні каші для здоров'я.

У горіхах, морській капусті, гарбузі, морській рибі та насінні містяться корисні мінерали - магній, калій, селен, йод, вітаміни групи В і D. До корисних жирів належать омега-3, які є у горіхах, насінні льону, соняшника, гарбуза, а також у морській рибі.

Їжу потрібно не смажити, а тушкувати, варити та запікати. Серед корисних напоїв – проста вода, зелений та чорний чай, кава у невеликій кількості без цукру.

"Дотримуйтесь режиму харчування (сніданок, обід та вечеря), уникайте пізньої вечері. Вечеряти краще за 2-4 години до сну. У перервах між їдою добре пити теплу воду, можна підкислити її соком лимона", - рекомендує Оксана Скиталінська.

Раніше дієтолог назвала найкращі продукти для зміцнення кісток.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я