RU  UA

Четвер, 21 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Здоров'я

Як зберегти здоров'я суглобів: дієтолог назвала продукти для зміцнення кісток

Здоров'я суглобів напряму залежить від раціону харчування. Щоденне меню має складатися з продуктів, які містять необхідні для кісток вітаміни та мікроелементи. Дієтолог Світлана Фус розповіла, що треба їсти, щоб зміцнити суглоби.

"Для здорових суглобів необхідний кальцій. Якщо цього мінералу не вистачає, організм забирає його з кісткової тканини, що призводить до остеопорозу (витончення кісток). Страждають не лише кістки рук і ніг, а й хребет", - пояснила дієтолог в Instagram.

Читайте також: Чому болять суглоби та при яких симптомах слід звернутися до лікаря.

Фото: instagram.com/dietolog.fus

В яких продуктах міститься кальцій:

  • молочні продукти;
  • овочі;
  • крупи;
  • м'ясо;
  • риба;

На здоров'я кісток, за словами Світлани Фус, також впливають вітаміни D та С, фосфор, магній, білок тощо. Для зміцнення суглобів у раціоні дуже важливий баланс білків, жирів і вуглеводів, а також мінералів і вітамінів.

Дієтолог радить включити в раціон продукти, багаті на селен і сірку.

В яких продуктах міститься селен:

  • бразильський горіх;
  • риба (сардини, лосось, оселедець);
  • часник;
  • яйця;
  • курка та індичка;
  • печінка яловича і т.д.

Сірка міститься в продуктах, де є білок, а саме:

  • всі види м'яса та риби;
  • бобові;
  • крупи;
  • яйця;
  • кисломолочні продукти.

Ще одним важливим мікроелементом є цинк. Його дефіцит може призвести до спотворення смакових відчуттів, зниження та ослаблення Т-клітин імунної системи, зменшення лімфатичних вузлів, тобто послаблюється опір організму до інфекційних захворювань. Добова потреба цинку для дорослих – 10-12 мг.

Читайте також: Не тільки морську капусту: які продукти їсти, щоб уникнути йододефіциту.

Цинк міститься у таких продуктах:

  • вівсяна крупа;
  • дикий рис;
  • сочевиця;
  • яловичина;
  • насіння соняшнику та гарбуза;
  • мигдаль.⁣⁣⠀

Також для зміцнення суглобів корисні вітаміни С та D.

Основні джерела вітаміну С:

  • ківі;
  • квашена капуста;
  • ягоди;
  • цитрусові;
  • перець.

Вітамін D можна отримати з таких продуктів:

  • печінка тріски;
  • яєчні жовтки;
  • вершкове масло.

Дізнайтеся, чому хрустить шия і чи варто звертатися до лікаря з цією скаргою.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я