RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Вражає печінку і викликає жовтяницю: що треба знати про гепатит А та його симптоми

У Вінниці 60 людей госпіталізували з гепатитом А – вірусним захворюванням, також відомим як хвороба Боткіна. Ця інфекція вражає печінку і може мати важкий перебіг, тому Центр громадського здоров'я України випустив роз'яснення, як вона передає та проявляється.

Читайте також: В Україні виявили новий варіант коронавірусу, який швидше вражає ослаблений імунітет.

Фото: pixabay.com

Як передається вірусний гепатит А

Заразитися гепатитом А можна фекально-оральним шляхом, якщо продукти або вода забруднені фекаліями інфікованих людей. Також це відбувається при недотриманні правил особистої гігієни, наприклад, коли люди не миють після туалету руки.

Вірус може поширюватися, коли заражена людина готує їжу для сім'ї чи групи людей. Також можливе інфікування через деякі види статевих стосунків.

Вірус гепатиту А можна знищити кип'ятінням протягом 5 хвилин, але в сухому середовищі він може зберігатися до тижня, а у воді - від 3 до 10 місяців.

Факторами ризику передачі гепатиту А є спільне проживання з інфікованою людиною, вживання або використання неочищеної води, погані санітарні умови.

Читайте також: Високі ризики смерті: лікарка пояснила, навіщо дорослим повторно вакцинуватися від правця та дифтерії.

Симптоми гепатиту А

Інкубаційний період, коли людина вже заражена гепатитом А, але хвороба ще не проявилася, може тривати 14-28 днів.

Для інфекції характерні такі симптоми: підвищення температури тіла, слабкість, втома, втрата апетиту, блювання, діарея, біль у животі та правому підребер'ї, жовтяниця, темний колір сечі.

Якщо людина перехворіла на вірусний гепатит А, імунітет формується назавжди.

Як захиститися від гепатиту А

Для профілактики вірусного гепатиту А слід мити руки з милом після відвідин туалету, а також перед їдою або приготуванням їжі. Фахівці охорони здоров'я радять пити лише кип'ячену або очищену воду, ретельно мити овочі та фрукти, зберігати їжу у належних умовах.

Існує вакцина від вірусного гепатиту А. В Україні вона не є обов'язковою, але її можна купити в аптеці та зробити щеплення в амбулаторії. Вакцинація від гепатиту А є особливо важливою для людей, які працюють у сфері громадського харчування, на харчових підприємствах, водоочисних чи каналізаційних станціях.

Дізнайтеся, які додаткові щеплення МОЗ рекомендувало зробити українцям.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я