RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Високі ризики смерті: лікар пояснила, навіщо дорослим повторно вакцинуватися від правця і дифтерії

Щеплення проти дифтерії та правця належать до тих, які людина має робити не лише в дитячому віці, а й періодично повторювати впродовж усього життя. Якщо знехтувати цією рекомендацією лікарів, наслідки можуть бути непередбачуваними, нерідко вони закінчуються летальними випадками. Сімейна лікарка Христина Авраменко пояснила, що запобігти інфекційним захворюванням у дорослому віці можна за допомогою вакцинації, а також розповіла, які сценарії можуть відбутися, якщо цього не зробити.

Сімейна лікарка Христина АвраменкоФото: instagram.com/avramenko.doc

"У 2, 4 та 6 місяців всім дітям роблять щеплення вакциною від кашлюку, дифтерії та правця (АКДП). У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом її знову виконують в 6 років, але вже вакциною без кашлюка (АДП). Останнє щеплення дітям роблять в 16. Для цього використовують вакцину зі зменшеним вмістом антигена (АДП-м). Потім необхідно вакцинуватися повторно кожні 10 років - в 26, 36, 46 і так далі", - розповідає експертка у своєму блозі в Instagram.

Чому?

З часом рівень антитіл зменшується і потрібна повторна вакцинація, щоб бути готовим в той момент, коли в організм потрапить збудник. Регулярна вакцинація необхідна для підтримання високого титру антитіл. Він забезпечує захист від захворювань, які є небезпечними.

Чим небезпечна дифтерія?

Ускладненнями. Дифтерійний токсин порушує синтез білка клітинами, а це спричиняє їх гибель. Тобто якщо дифтерійний токсин потрапляє в кров, під загрозою опиняються життєво-важливі органи: серце, нирки, нервова система. Дифтерія страшніша за кір, бо смертність від неї набагато вища. За статистикою з 1000 хворих помирає від 50 до 100 людей. Захищені ті, хто вакциновані. За даними CDC, 99 відсотків людей, які мають щеплення від дифтерії, не хворіють на неї.

Чим небезпечний правець?

Ним можна інфікуватися при потраплянні бруду у рану чи поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Зараження можливе завжди, а у військовий час тим більше. За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі: від 10 до 70 відсотків (залежно від лікування, віку постраждалої людини та її загального стану здоров'я). Єдиний спосіб захиститися від правця - вакцинація. Етіологічного лікування не існує.

Фото: instagram.com/avramenko.doc

Фото: instagram.com/avramenko.doc

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я