RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Окрім 10 обов'язкових: МОЗ рекомендувало українцям зробити додаткові щеплення

В Україні обов'язковою є вакцинація від 10 небезпечних інфекційних хвороб: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи та "свинки".

При цьому Міністерство охорони здоров'я виділяє ще 7 інфекцій, від яких можна захиститися щепленням. Вакцинація від них є рекомендованою та оплачується самостійно.

Ротавірусна інфекція особливо небезпечна для дітей віком до 5 років, бо викликає швидке зневоднення. Від неї в Україні зареєстровано дві вакцини у формі крапель.

Фото: https://t.me/mozofficial

Менінгококова інфекція викликає менінгіт, менінгоенцефаліт та інші тяжкі захворювання. Існує 13 підвидів менінгококів, від чотирьох із яких в Україні можна отримати вакцину.

Фото: https://t.me/mozofficial

Пневмококова інфекція викликає багато небезпечних хвороб, серед яких – пневмонія, менінгіт, бронхіт, гострий отит, сепсис. Вакцинуватися від неї варто як дітям, так і дорослим віком від 60 років.

Фото: https://t.me/mozofficial

Вітрянка – дуже заразне захворювання, небезпечне своїми ускладненнями. Вона особливо небезпечна для вагітних, тому вакцинуватися від вітряної віспи варто не лише дітям, а й дорослим, які не хворіли у дитинстві.

Фото: https://t.me/mozofficial

Гепатит А – інфекція харчового походження. У тяжких випадках може викликати ураження печінки, нирок, підшлункової залози. В Україні зареєстровано дві вакцини від цього захворювання.

Фото: https://t.me/mozofficial

Вірус папіломи людини – інфекція, яка передається статевим та побутовим шляхом. Щеплення від ВПЛ захистить дівчат від розвитку раку шийки матки, але зробити його краще до початку статевого життя.

Фото: https://t.me/mozofficial

Грип небезпечний своїми ускладненнями, серед яких – запалення легенів, захворювання серця та нирок. У вересні-жовтні рекомендується вакцинуватись від грипу актуальними вакцинами.

Фото: https://t.me/mozofficial

Раніше лікар розповіла, чому важливо отримати бустерну дозу вакцини від коронавірусу під час війни.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я