RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

Всі новини

Стерильність не потрібна: чому не варто часто використовувати засоби для дезінфекції

Після пандемії коронавірусу багато людей і досі продовжують активно використовувати антисептики та інші засоби дезінфекції. Проте експерти платформи доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" разом із мікробіологом Оленою Лівінською розповіли, чому не варто зловживати застосуванням подібних виробів.

"Мікроорганізми мешкають на нашій планеті понад 3,5 мільярди років. За свою неосяжну історію вони навчилися пристосовуватися практично до будь-чого. Тож усе, що нас оточує, вкрито мікробами. На планеті хіба що жерла вулканів чи гарячі земні надра не містять мікроорганізмів. А частка небезпечних для людини мікроорганізмів - дуже й дуже мала", - йдеться на сайті медичної платформи.

Читайте також: Що таке глютен і чи потрібно всім переходити на безглютенову дієту.

Фото: unsplash.com

Фахівці пояснюють, що надмірне застосування засобів для дезінфекції може загрожувати селекцією (виживанням) більш стійких до протимікробних речовин мікроорганізмів. Водночас контакт із непатогенними (нехвороботворними) мікроорганізмами важливий для імунітету людини. Це особливо стосується дітей, у яких тільки формується імунна система.

Що ж радять спеціалісти?

  • використовувати для прибирання в оселі звичайну воду чи мильний розчин, щоб відмити видимі ознаки забруднення;
  • ретельно мити руки з милом протягом 20 секунд - цього буде достатньо для гігієни рук;
  • очищати простір від пилу, оскільки він може зберігати збудники інфекцій, а також навантажувати слизові оболонки дихальних шляхів;
  • збільшити частоту прибирання в оселі, особливо поверхонь, яких ви часто торкаєтесь. Наприклад, вимикачі, дверні ручки, мобільні телефони.

Читайте на тему: Скільки овочів та фруктів треба їсти в день: рекомендовані розміри порцій.

Фото: unsplash.com

Коли кількість загрозливих мікробів може збільшуватись?

  • в осінньо-зимовий період: коли ми менше провітрюємо приміщення та більше перебуваємо у закритому просторі;
  • у період підвищення рівня захворюваності (йдеться про сезонні ГРЗ, грип чи, наприклад, спалах кишкової інфекції;
  • коли вдома хтось хворіє.

"Загалом застосування дезінфектантів слід залишати для окремих випадків, пам’ятаючи про це як про можливу опцію, якою, однак, краще не зловживати", - резюмують фахівці.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я