RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вакцинація – найкращий захист від інфекції

Вакцинація – найкращий захист від інфекції Фото:

Вакцинація від вітряної віспи в Україні входить до списку рекомендованих, але щеплення роблять не всі. Деякі батьки чекають, що їхні діти перехворіють та отримають природний імунітет. Самі дорослі при цьому часто не знають, чи мали вони вітрянку в дитинстві. В результаті люди виявляються беззахисними перед інфекцією, яка загрожує тяжкими ускладненнями.

У Міністерстві охорони здоров'я України розповіли, чому дорослим слід вакцинуватись від вітрянки, якщо вони не впевнені у своєму статусі.

"На вітрянку хворіють не тільки діти, а й дорослі - якщо вони не хворіли в дитинстві і не мають щеплення, - йдеться у публікації відомства у Facebook. - Хоча і у дітей зустрічають тяжкі випадки вітрянки, у дорослих інфекція має більш тяжкий перебіг. Звичайно, що дорослим простіше контролювати себе і не колупати пухирці на шкірі, але терпіти дискомфорт, свербіж також складно. У дорослих частіше буває гарячка, болі в тілі, а кожний десятий випадок вітрянки в дорослих призводить до пневмонії".

Читайте також: 40 уколів у живіт більше не роблять: як захиститися від сказу після укусу тварини.

Фото: facebook.com/moz.ukr

"Є і відкладене ускладнення вітрянки - оперізувальний герпес (лишай), який може проявитися через багато років після перенесеної інфекції. Хворобу викликає той же вірус, який залишається в клітинах і активізується з часом", – попередили лікарі.

Вакцинуватися від вітрянки особливо важливо жінкам, які не хворіли, та планують вагітність. Інфекція є дуже небезпечною для майбутньої мами і плода, а під час вагітності живих вакцин жінкам не вводять.

У МОЗ попередили, що щеплення від вітрянки не входить до списку безкоштовних. Для захисту від інфекції слід одержати дві дози з інтервалом щонайменше на 1 місяць. Вакцинуватися можуть діти віком від 1 року і дорослі.

Читайте також: Обов'язкові для всіх дітей: які 10 щеплень можна зробити безкоштовно в Україні.

"Щеплення від вітрянки буває планове і екстрене. Планове роблять завчасно, щоб не захворіти потім. Екстрене роблять, коли людина вперше в житті контактувала з хворою на вітрянку (наприклад "дитина принесла вітрянку з садка"). Щеплення, зроблене протягом трьох діб після контакту, почне формування імунної відповіді і може встигнути запобігти захворюванню або просто полегшить його перебіг", - пояснили експерти.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Новини партнерів