Захворювання та біль у суглобах можуть з'явитися у людей різних вікових груп, і найпоширенішою формою залишається остеоартрит. Дана патологія розвивається внаслідок комплексних причин і процесів, що призводять до деградації та руйнації хрящової тканини.
Полегшити симптоми цього захворювання, а також заздалегідь подбати про здоров'я суглобів допоможе правильне харчування. Дієтолог Олег Швець розповів, про які саме продукти йдеться та який вплив вони матимуть на організм. Відповідна публікація з'явилася на його сторінці у Facebook.
Читайте також: Запобігає головному болю і допомагає схуднути: чому корисно пити більше води.
"Розумні зміни в харчуванні допомагають впоратися з симптомами остеоартриту. Вживання певних продуктів та уникнення або обмеження споживання інших зменшує запалення, пов’язане з артритом, знижує рівень холестерину, а також допоможе зміцнити кістки, м’язи та суглоби, впоратися із запаленнями та зменшити прояви хвороби", - зазначає фахівець у пості.
Корисні для суглобів продукти:
Жирна риба. Містить багато корисних для здоров’я Омега-3 жирних кислот. Ці поліненасичені жири мають протизапальні властивості. Людям з остеоартритом варто їсти дві порції жирної риби на тиждень. Це може бути несолоний оселедець, скумбрія, лосось чи сардини.
Олії. Оливкова олія першого віджиму має високий рівень олеоканталу, властивості якого подібні до нестероїдних протизапальних засобів. Олії авокадо та сафлору є корисними варіантами, які допомагають знизити рівень холестерину.
Молочні продукти. Молоко, йогурт і сир багаті кальцієм і вітаміном D. Ці поживні речовини зміцнюють кістки, що полегшує симптоми. Молочні продукти також містять білки, які сприяють нарощенню м’язів. Якщо потрібно контролювати вагу, можна вибирати нежирні варіанти.
Темна листова зелень. Багата фітохімічними речовинами та антиоксидантами, що борються зі стресом. Останні нейтралізують вільні радикали та покращують роботу імунної системи, допомагаючи організму подолати інфекцію. До темної листової зелені відносять шпинат, листову капусту, мангольд, листову зелень.
Броколі. Містить сполуку сульфорафан, яка, на думку дослідників, здатна уповільнити прогресування остеоартриту. Багата вітамінами К, С, а також кальцієм, що зміцнює кістки.
Зелений чай. Поліфеноли у складі цього напою є антиоксидантами, які здатні зменшити запалення та уповільнити швидкість пошкодження хряща.
Читайте на тему: Дієтолог порадив здорову альтернативу цукеркам: чим їх замінити.
Часник. "Вчені вважають, що сполука під назвою діалілдисульфід, що міститься в часнику, може протидіяти ферментам, які руйнують хрящі", - пояснює експерт.
Горіхи. Вони корисні для серця і містять велику кількість кальцію, магнію, цинку, вітаміну Е та клітковини, а також альфа-ліноленову кислоту, яка покращує роботу імунної системи.
Від якої їжі краще відмовитись
Слід уникати цукру, насичених жирів, швидких вуглеводів. "При остеоартриті організм перебуває в запальному стані. Хоча продукти з протизапальними властивостями можуть зменшити симптоми, деякі продукти містять речовини, які активно сприяють цьому запаленню. Найкраще їх уникати або принаймні обмежити", - наголошує Швець.
- Зміцнює імунітет та покращує здоров'я очей: чому корисно їсти гарбуз.