RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Шкодить чи допомагає: експерти відповіли на поширені питання про каву

Навколо кави виникає багато суперечок та розбіжностей. Одні впевнені, що цей напій корисний та здатний продовжити життя. Інші кажуть, що кава – це дуже шкідливо. Платформа доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" з'ясувала, як кава впливає на організм, у яких випадках може нашкодити і чому іноді від неї хочеться спати.

Експерти підкреслили, що вони не намагаються ствердити одну єдину думку, корисна кава чи ні. А просто спробують дати відповіді на поширені питання про цей напій, щоб убезпечити від міфів.

Читайте також: Чи можна пити каву на голодний шлунок: дієтолог дала відповіь.

Фото: pixabay.com

Кава шкодить серцю чи допомагає?

Існує безліч досліджень, метою яких було знайти та зрозуміти зв'язок між споживанням кави та серцевими захворюваннями, проте всі результати суперечливі. Тим не менш, Американська асоціація серця зазначає, що для здорових дорослих людей 4-5 чашок кави на день безпечні.

Кому варто обмежити вживання кави?

Деякі люди чутливіші до дії кофеїну, ніж інші. Тому, якщо ви помітили, що у вас з'являються такі симптоми, як тремор м'язів, тривожність, порушення сну тощо, слід зменшити кількість кави.

Фото: berezhy-sebe.com

Чи можна каву вагітним?

Помірне споживання кави (до 200 мг на день) не зашкодить ані матері, ані дитині. Тобто вагітним і жінкам на грудному вигодовуванні можна випивати 2-3 чашки еспресо на день.

Однак в індивідуальних випадках лікарі можуть дати інші рекомендації. Адже кава може призводити до посилення нудоти, головного болю та зневоднення організму. Тому це питання слід обговорити із фахівцем.

Чому від кави хочеться спати?

На такий ефект можуть впливати багато факторів, зокрема:

  • загальний дефіцит сну (депривація) – та доза кави, яку ви п'єте, вже не допомагає;
  • зневоднення через велику кількість кави;
  • індивідуальна реакція (часто генетично обумовлена) – згодом у деяких людей може розвинутись толерантність до кофеїну;
  • зміна рівня цукру в крові - кава натщесерце може провокувати інсулінову резистентність і порушення круговороту глюкози в організмі та інші.

Також звичка пити багато кави, щоб подолати недосипання, може зіграти з вами злий жарт і викликати сильну сонливість наступного дня. Тому, перш ніж збільшувати дозу кави, експерти рекомендують, по можливості, просто виспатися.

Читайте також: За скільки годин до сну не можна пити каву: рекомендації, щоб швидше засипати.

Фото: berezhy-sebe.com

Кава без кофеїну безпечна?

Кава без кофеїну цілком може бути частиною здорового раціону. Процес декофеїнізації "прибирає" до 97% кофеїну з кавових зерен. Чашка такої кави містить близько 2 мг кофеїну. Однак, якщо у вас підвищена чутливість до кофеїну, то навіть така його залишкова кількість може бути для вас небезпечною. Важливо пам'ятати, що навіть така кава не є 100% вільною від кофеїну.

Чому дітям не можна пити каву?

Американські педіатри радять уникати кофеїну в дитячому раціоні, тоді як канадські лікарі дозволяють дітям 4-6 років пити каву, але не більше половини чашки (45 кг). Експерти "Бережи себе" радять схилятися до рекомендації, що немає певної безпечної дози кофеїну для дитини до 12 років, оскільки її організм тільки формується і передбачити реакцію на каву дуже складно.

Фото: berezhy-sebe.com

Дізнайтеся також, чим корисний ромашковий чай. Що показали дослідження цього популярного напою.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: Кава, напої