Ламінарія, також відома як морська капуста, є багатим джерелом йоду - мікроелемента, необхідного для підтримки функції щитоподібної залози та всього організму. Але йод міститься не тільки у цих водоростях.

Центр громадського здоров'я України опублікував список йодовмісних продуктів, а також пояснив, чому вони обов'язково мають бути в раціоні.

Читайте також: Корисні для серця та мозку: дієтолог розповіла про чарівну силу горіхів.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Фото: Getty Images

За даними UNICEF та Global Iodine Nutrition Scorecard, в Україні рівень споживання йоду є недостатнім. Йододефіцит, у свою чергу, загрожує розвитком різних проблем зі здоров'ям. Серед них – захворювання щитоподібної залози (гіпер- та гіпотиреоз), затримка росту у дітей, порушення обміну речовин, погіршення інтелектуальних здібностей. Особливо небезпечний дефіцит йоду для вагітних, оскільки призводить до численних аномалій плода, аж до викиднів і мертвонародження.

Симптоми дефіциту йоду в організмі: постійна слабкість та втома, збільшення щитоподібної залози, сухість шкіри, погіршення пам'яті та слуху, випадіння волосся, коливання ваги, порушення травлення.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Щоб уникнути йододефіциту, дітям та підліткам слід вживати 90-150 мкг йоду на день, дорослим – 150 мкг, вагітним жінкам – 200 мкг.

Читайте також: Продукт довгожителів: дієтолог розповіла про користь сала.

Профілактикою йододефіциту може стати вживання йодованої солі, а також додавання до щоденного раціону таких продуктів:

  • біла риба (хек, мінтай, тріска);
  • морепродукти (креветки, кальмари, мідії);
  • морські водорості;
  • буряк, шпинат, баклажани, помідори, редиска, спаржа та інші овочі;
  • банани, хурма, лимони, ананаси, апельсини та інші фрукти;
  • грецькі горіхи;
  • яловичина;
  • молокопродукти та яйця.

Раніше ми розповідали, які продукти особливо корисні для серця та судин.

Цікаві новини для вас: