RU  UA

Вівторок, 2 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Не тільки морську капусту: які продукти їсти, щоб уникнути йододефіциту

Ламінарія, також відома як морська капуста, є багатим джерелом йоду - мікроелемента, необхідного для підтримки функції щитоподібної залози та всього організму. Але йод міститься не тільки у цих водоростях.

Центр громадського здоров'я України опублікував список йодовмісних продуктів, а також пояснив, чому вони обов'язково мають бути в раціоні.

Читайте також: Корисні для серця та мозку: дієтолог розповіла про чарівну силу горіхів.

Фото: Getty Images

За даними UNICEF та Global Iodine Nutrition Scorecard, в Україні рівень споживання йоду є недостатнім. Йододефіцит, у свою чергу, загрожує розвитком різних проблем зі здоров'ям. Серед них – захворювання щитоподібної залози (гіпер- та гіпотиреоз), затримка росту у дітей, порушення обміну речовин, погіршення інтелектуальних здібностей. Особливо небезпечний дефіцит йоду для вагітних, оскільки призводить до численних аномалій плода, аж до викиднів і мертвонародження.

Симптоми дефіциту йоду в організмі: постійна слабкість та втома, збільшення щитоподібної залози, сухість шкіри, погіршення пам'яті та слуху, випадіння волосся, коливання ваги, порушення травлення.

Щоб уникнути йододефіциту, дітям та підліткам слід вживати 90-150 мкг йоду на день, дорослим – 150 мкг, вагітним жінкам – 200 мкг.

Читайте також: Продукт довгожителів: дієтолог розповіла про користь сала.

Профілактикою йододефіциту може стати вживання йодованої солі, а також додавання до щоденного раціону таких продуктів:

  • біла риба (хек, мінтай, тріска);
  • морепродукти (креветки, кальмари, мідії);
  • морські водорості;
  • буряк, шпинат, баклажани, помідори, редиска, спаржа та інші овочі;
  • банани, хурма, лимони, ананаси, апельсини та інші фрукти;
  • грецькі горіхи;
  • яловичина;
  • молокопродукти та яйця.

Раніше ми розповідали, які продукти особливо корисні для серця та судин.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я