Ламінарія, також відома як морська капуста, є багатим джерелом йоду - мікроелемента, необхідного для підтримки функції щитоподібної залози та всього організму. Але йод міститься не тільки у цих водоростях.
Центр громадського здоров'я України опублікував список йодовмісних продуктів, а також пояснив, чому вони обов'язково мають бути в раціоні.
Читайте також: Корисні для серця та мозку: дієтолог розповіла про чарівну силу горіхів.
За даними UNICEF та Global Iodine Nutrition Scorecard, в Україні рівень споживання йоду є недостатнім. Йододефіцит, у свою чергу, загрожує розвитком різних проблем зі здоров'ям. Серед них – захворювання щитоподібної залози (гіпер- та гіпотиреоз), затримка росту у дітей, порушення обміну речовин, погіршення інтелектуальних здібностей. Особливо небезпечний дефіцит йоду для вагітних, оскільки призводить до численних аномалій плода, аж до викиднів і мертвонародження.
Симптоми дефіциту йоду в організмі: постійна слабкість та втома, збільшення щитоподібної залози, сухість шкіри, погіршення пам'яті та слуху, випадіння волосся, коливання ваги, порушення травлення.
Щоб уникнути йододефіциту, дітям та підліткам слід вживати 90-150 мкг йоду на день, дорослим – 150 мкг, вагітним жінкам – 200 мкг.
Читайте також: Продукт довгожителів: дієтолог розповіла про користь сала.
Профілактикою йододефіциту може стати вживання йодованої солі, а також додавання до щоденного раціону таких продуктів:
- біла риба (хек, мінтай, тріска);
- морепродукти (креветки, кальмари, мідії);
- морські водорості;
- буряк, шпинат, баклажани, помідори, редиска, спаржа та інші овочі;
- банани, хурма, лимони, ананаси, апельсини та інші фрукти;
- грецькі горіхи;
- яловичина;
- молокопродукти та яйця.
Раніше ми розповідали, які продукти особливо корисні для серця та судин.